Ve sbírce Krabice od bot dárci doručili přibližně 55 tisíc krabic plných překvapení

Image
Rozdávání Krabice od bot
Třináctý ročník tradiční sbírky vánočních dárků Krabice od bot přinesl radost 55 tisícům chlapců a dívek i jejich blízkým. Pořádající organizace Diakonie ČCE zveřejnila závěrečná čísla za uplynulý ročník. Štědří dárci přinesli do sběrných míst celkem 54 501 slavnostně zabalených krabic plných překvapení pro děti v nouzi. Do vytipování rodin a rozvážení dárků před Štědrým dnem se zapojilo celkem 800 dobrovolníků a 900 různých organizací. Po celý rok pak pokračuje finanční sbírka Krabice online, do které v adventním čase dárci přispěli 4,4 miliony korun. Velké poděkování patří všem dárcům, dobrovolníkům i organizacím, díky kterým měly desetitisíce rodin radostnější Vánoce.
12/01/2024

Shrnutí:

  • Charitativní sbírka Krabice od bot je vůbec největší akcí zaměřenou na pomoc dětem v nouzi. 
  • Dárci věnovali 54 501 krabic s dárky, to je přibližně o 6 tisíc více než v předchozím ročníku.
  • V adventní sbírce Krabice online se sešlo celkem 4,4 milionu korun, které umožní plnit další přání.
  • Do sbírky se zapojilo 900 různých organizací a 800 dobrovolníků, kteří velmi dobře znají potřeby rodin ve svém okolí a najdou i ty, kteří pomoc naléhavě potřebují, ale nejsou v systému sociální pomoci.
  • Počet sběrných míst se zdvojnásobil na celkem 264, a to díky partnerství se společností T-Mobile. Mediálním partnerem sbírky je TV Nova.
     

„Už před spuštěním vánoční sbírky jsme věděli, že tentokrát budeme potřebovat ještě více dárků než v roce předchozím. Do online systému naši dobrovolníci zadali téměř 55 tisíc dětí a rodin, které žijí v neutěšených podmínkách. Je to odraz zhoršující se finanční situace lidí žijících především v regionech. Jsem opravdu vděčná všem, kteří se do organizace sbírky zapojili, dárcům i firemním partnerům, že se nám společně podařilo ke všem těmto dětem doručit radost,“ děkuje Zdeňka Marešová, členka správní rady Diakonie ČCE, která vede oddělení péče o dárce. Pro mnohé děti bydlící v azylových domech, ubytovnách nebo rodiny samoživitelů jsou dárky ze sbírky Krabice od bot ty jediné, které si mohou na Štědrý den rozbalit. Zároveň jsou pro ně připomenutím, že mají okolo sebe lidi, kteří na ně myslí a jsou připraveni jim pomoci. Na mnohých místech po celém Česku bylo předávání dárků spojené s připomenutím vánočních zvyků během slavnostních setkání doprovázených smíchem a uvolněním.

 

Rekordní počet dárků i dárců


Do sbírky se zapojilo 15 841 dárců. Jsou to jednotlivci i rodiny s dětmi, nebo třeba kolegyně a kolegové z práce. Řada přispívajících se na akci podílí opakovaně a v mnohých rodinách se společné nakupování a balení dárků pro děti ze sociálně slabého prostředí stalo nedílnou součástí vánočních příprav. Stále častěji se účastní také instituce a soukromé společnosti. "Věřím, že tato krásná tradice bude pokračovat i nadále," konstatovala za všechny jedna z dobrovolnic. 


Krabice online pomáhá po celý rok


Vedle sbírky vánočních dárků mohou dárci přispívat kdykoliv finančním darem do sbírky Krabice online. V její adventní části se podařilo vybrat celkem 4,4 milionu korun. Z těch pak Diakonie ČCE hradí dětem například učebnice, terapie, doučování, ale i sportovní kemp, jazykový kurz či letní tábor.