Ještě týden budou otevřená sběrná místa sbírky Krabice od bot

Sberne misto Chodov
Už týden jsou po celém Česku otevřená sběrná místa sbírky vánočních dárků pro děti. Své dárce již našlo 34 tisíc krabic od bot s dárky pro malé i velké dívky a chlapce. Sběrná místa budou otevřená do úterý 5. prosince.
29/11/2023

Na 800 dobrovolníků ve 264 sběrných místech doufá, že se jim podaří vybrat plné krabice pro celkem 55 000 dětí z rodin ohrožených chudobou, pro které jsou dárky ze sbírky Krabice od bot často jediným překvapením pod vánočním stromkem. S praktickými věcmi nezapomínají dárci ani na rodiče nebo prarodiče dětí, kteří žijí v komplikovaných podmínkách.

„Od začátku sbírky své dárce našlo už 34 tisíc krabic, což je znatelně lepší průběžný výsledek než v loňském roce. Zároveň máme ale oproti loňskému roku také rekordní, takřka o čtvrtinu větší, poptávku po krabicích. Za každou další darovanou krabici tak budeme stále velmi vděční,“ shrnuje za organizátora sbírky Dalibor Hála, mluvčí Diakonie ČCE a dodává: „Stále se snažíme dárcům připomínat, aby při přípravě dárků mysleli zejména na chlapce, protože, stejně jako v minulých letech, nejvíce chybí dárky právě pro ně.“

Metodické materiály pro základní i střední školy

Do sbírky se často zapojují i celé třídy. Aby se téma chudoby s žáky zapojených školy probralo komplexně, vytvořila pro ně Diakonie sadu metodických materiálů. Díky lekcím a praktickým tipům pro učitele základních a středních škol, které Diakonie společně se zkušenými metodičkami připravila, se tak může sbírka Krabice od bot ve školách proměnit v zajímavou součást vzdělávacího programu. Mezi materiály je například komiks od oblíbeného českého kreslíře Michala Menšíka, který publikuje pod přezdívkou Nikkarin. Materiály pro školy jsou k dispozici na webu krabiceodbot.cz.

Krabice online: celoroční pomoc pro děti

Kromě vánoční sbírky dárků je možné přispívat i finančním darem do přidružené sbírky Krabice online. Z této sbírky Diakonie pomáhá dětem ohroženým chudobou dlouhodobě, například zaplacením doučování, terapie, letního tábora nebo zimního lyžařského kurzu. Sbírkou Krabice online už dárci Diakonie podpořili potřebné děti více než 13 miliony korun.