Diakonie spouští letní sbírku a bojuje tak za lepší prázdniny

Image
Diakonie spustila sbírku Za lepší prázdniny
Diakonie ČCE spouští letní sbírku Krabice online, která pomůže dětem ze sociálně znevýhodněných podmínek prožít léto tak, jak je znají jejich vrstevníci. Z finančních prostředků podpoří prázdninové zážitky pro více než 300 dětí ohrožených chudobou. Online sbírka poběží od 1. do 25. června.
31/05/2023

Cílem sbírky je realizace volnočasových a sociálně-preventivních aktivit během letních prázdnin. Sesbírané finanční prostředky podpoří v 7 lokalitách více než 300 dětí, jejichž rodiny by si letní aktivity vzhledem k jejich finanční náročnosti nemohly dovolit. Z výtěžku sbírky bude podpořena účast dětí na příměstských táborech, výletech, ale bude sloužit také k úhradě doučování těch, které čekají v září opravná zkoušení.

Letní sbírka Krabice online poběží od 1. do 25. června na webových stránkách www.krabiceonline.cz. Organizátoři cílí na částku 440 000 Kč, které podpoří předem vybrané projekty pro děti z ohrožených rodin. Děti tak budou díky podpoře sbírky Krabice online mít šanci zažít nejrůznější letní dobrodružství, o kterých budou moci v září vyprávět spolužákům ve škole. Letní sbírka Krabice online s podtitulem Za lepší prázdniny poběží již potřetí. V loňském roce dárci zaslali téměř půl milionu korun.

„V rámci Diakonie jsme vybrali 7 skupin dětí v Čechách i na Moravě, o kterých víme, že jsou pro ně letní měsíce obdobím nezábavným, bez podnětů a se spoustou proflákaného času. Bohužel to ale není jejich volba. Zkrátka si klasické letní aktivity, jako jsou příměstské nebo normální tábory nemohou jejich rodiny dovolit. Díky letní sbírce Krabice online tak bojujeme za lepší prázdniny pro tři sta dětí z ohrožených rodin,“ říká Zdeňka Sobotová, manažerka letní sbírky Krabice online.

Jaké děti sbírka podporuje?

Děti z chudých rodin nejezdí na výlety. Často nikdy nejely vlakem nebo nebyly mimo město, ve kterém žijí. Díky darovaným penězům tak dostanou příležitost něco zažít, získat nové dovednosti a sebevědomí. Část prostředků půjde také na pomoc s doučováním a přípravu na reparáty.

„Rodinám v naší péči často chybí prostředky na základní životní potřeby. V posledním roce jsme zaznamenali výrazný nárůst žádostí o pomoc s nájmem a energiemi. Logicky pak rodinám nezbývají žádné další finance na rozvoj jejich dětí a kvalitní trávení volného času o letních prázdninách. Proto se již třetím rokem snažíme podporovat konkrétní děti, se kterými v našich službách pracujeme,“ říká Dalibor Hála, mluvčí Diakonie ČCE.

O Krabici online

Sbírka Krabice online běží nepřetržitě od adventu roku 2017. Od jejího vzniku dárci poslali na sbírkové konto více než 12 milionů korun. Zaslané dary podpořily 67 dlouhodobých projektů na pomoc ohroženým dětem v celkem 15 lokalitách. Ze sbírky bylo také napřímo podpořeno 280 rodin okamžitou finanční pomocí. Nejčastější šlo o náklady spojené s bydlením (nájem, kauce, platby v azylových domech, energie) a kroužky a tábory pro děti.