Sníme o novém domově pro seniory a opravené škole

Diakonie roste a rozvíjí se.

Každý rok hledáme způsoby, jak být nablízku více lidem, kteří potřebují pomoc. Příští rok nás čekají dva velké projekty, ke kterým zveme pravidelné i firemní dárce.

Specializovaná péče a důstojné stáří pro lidi s demencí:
Domov Pomněnka v Novém Městě na Moravě

Pomněnka

V Novém Městě neexistuje žádný domov, který by mohl poskytnout specializovanou péči pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jinými typy demence.

Senioři s demencí potřebují péči 24 hodin denně v prostředí, které je pro ně bezpečné a příjemné. Zajistit takovou péči v rámci terénní pečovatelské služby nebo v domě s pečovatelskou službou je takřka nemožné. A prognózy jsou neúprosné: počet lidí s tímto onemocněním se kvlůli stárnutí populace pravděpodobně každých dvacet let zdvojnásobí.

Pomněnka

Domov Pomněnka, který začneme stavět v příštím roce, poskytne bydlení a podporu třiceti seniorům. Budovu navrhujeme přímo na míru jejich potřebám. Bude mít několik kuchyněk a jídelen pro společné vaření i ochutnávání a bezpečnou vnitřní zahradu, kde se nikdo nezatoulá.

O dotaci na stavbu domova jsme žádali třikrát. Potřetí to vyšlo, ale polovinu prostředků musíme zajistit z vlastních zdrojů. Více o projektu najdete tady.

Dvojnásobná kapacita speciální školy pro děti s postižením:
rekonstrukce školy V Zápolí

Zápolí

Diakonie provozuje v Česku 16 škol. V nich vzděláváme děti a mladé lidi s mentálním a kombinovaným postižením nebo autismem. Speciální mateřská a základní škola na Praze 4 V Zápolí pomáhá dětem již 28 let. Součástí školy je internát, družina a školní jídelna. Do školy chodí až 50 dětí. Současné podmínky jsou po mnoha letech provozu nevyhovující a kapacity nestačí zájmu rodičů. Školy Diakonie totiž přijímají i žáky, které jinde odmítají. Pro rodiče tak někdy představujeme poslední naději

Díky plánované rekonstrukci navýšíme kapacity školy na dvojnásobek. Škola bude zcela bezbariérová a vzniknou i čtyři speciální učebny pro práci s dětmi s autismem. Rekonstrukce by měla začít příští rok, na dofinancování nám schází 7 milionů korun. Více o projektu najdete tady.

Pomozte nám tyto sny splnit