Speciální škola V Zápolí v pražské Michli po rekonstrukci zdvojnásobila svoji kapacitu

Image
Otevření speciální školy V Zápoli
Diakonie ČCE slavnostně otevřela v pražské Michli speciální základní a mateřskou školu V Zápolí. Ta nyní slouží 80 dětem se středním a těžkým mentálním nebo kombinovaným postižením a s těžšími formami autismu. Po devítiměsíční rekonstrukci se budova v nevyhovujícím stavu změnila v moderní školské zařízení s téměř dvojnásobnou kapacitou. Zásadní opravu a rozšíření v hodnotě 70 milionů korun financovala Diakonie ČCE, zřizovatel školy, z vlastních zdrojů, úvěru, příspěvků stovek firemních i individuálních dárců, Státního fondu životního prostředí ČR a Magistrátu hlavního města Prahy.
05/10/2023

Shrnutí:

  • Speciální škola zřizovaná Diakonií ČCE v pražské Michli prošla zásadní rekonstrukcí a rozšířením v hodnotě 70 milionů korun. Třetinu rekonstrukce pokryly dary individuálních dárců a firem.
  • Ve škole přibyly čtyři nové třídy, tělocvična, relaxační místnost nebo místo pro konzultace s rodiči a individuální práci s dětmi. Nově má 35 pedagogů školy k dispozici sborovnu.
  • Téměř zdvojnásobení její kapacity na 80 žáků se středním a těžkým mentálním nebo kombinovaným postižením a s těžším autismem stále nepokryje potřeby rodin s těmito dětmi v Praze a blízkém okolí.
  • Diakonie ČCE je největším zřizovatelem speciálních škol v Česku.

Rozšíření kapacity na téměř dvojnásobek

Do speciální školy V Zápolí dochází děti, pro které je nereálné vzdělávat se v běžném učebním plánu a potřebují individuální přístup a vlastní cíle dle typu jejich postižení. Tyto děti není možné začlenit do dětských kolektivů v základních školách. V Zápolí mají nyní celkem deset tříd, v každé z nich je společně 8 - 9 žákyň a žáků. „Díky rekonstrukci jsme v naší škole přivítali o 35 dětí více. Máme teď navíc čtyři třídy, tělocvičnu a relaxační a konzultační místnosti. Naši pedagogové se dočkali vytoužené sborovny,“ pochvaluje si rozšíření školy ředitel Milan Černý. Bohužel ani zdvojnásobení kapacity nepokryje poptávku rodin, pro které je umístění dítěte do školy významnou pomocí.

Výrazná pomoc rodinám

„Rozšíření kapacity speciální školy o třicet pět dětí má zcela zásadní dopad na životy blízkých těchto dětí a je nutné jej chápat v širším kontextu. Třicet pět nových žáků, kteří potřebují vysokou míru podpory při vzdělávání znamená zároveň třicet pět starajících se rodičů, kterým docházka jejich dětí ve speciální škole umožní pro většinu lidí tak samozřejmou věc, jako je chodit do zaměstnání nebo také mít po dlouhé době nějaký čas na odlehčení a odpočinek. Obrovským způsobem to pomůže jednak dětem samotným, ale i jejich rodinám, které se o ně doteď staraly 24 hodin denně,“ říká Dalibor Hála, mluvčí Diakonie ČCE.

Rekonstrukce vydupaná ze země

Už od roku 2019, kdy bylo jasné, že škola v zastaralé budově nemůže dále fungovat, usiloval zřizovatel školy o získání prostředků na její financování.

„Speciální školy jsou totiž vyřazeny z dotací Evropské unie, a tak jsme museli získat peníze z jiných zdrojů,“ doplňuje Milan Černý. Budova před rekonstrukcí nevyhovovala legislativním požadavkům ani potřebám žáků. Nyní jsou dispozice budovy vyřešeny tak, aby škola sloužila dalších třicet let. Vše je plně bezbariérové. Náklady na rekonstrukci a rozšíření se vyšplhaly na 70 milionů korun. Zhruba třetinu pokryl úvěr zřizovatele, 20 % nákladů uhradil Státní fond životního prostředí a desetinu přispěl Magistrát hlavního města Prahy. Další desetinu přidala Diakonie CČE z vlastních zdrojů. Významná pomoc pak přišla od štědrých individuálních i firemních dárců, kteří ve sbírkách přispěli více než 22 miliony korun.

Rekonstrukce a rozšíření speciální školy V Zápolí | financování

Zdroj Částka Podíl z celkové částky
Diakonie ČCE úvěr 24 000 000 Kč 34,4 %
Státní fond životního prostředí ČR 12 000 000 Kč 17,2 %
Magistrát hlavního města Prahy 10 000 000 Kč 14,2 %
Vlastní zdroje školy 1 600 000 Kč 2,2 %
Individuální a firemní dárci 22 400 000 Kč 32 %
Celkem     70 000 000 Kč 100 %