Lepší návrat do školních lavic pro 13 000 dětí

Image
Sbírka Školákům od srdce pomohla třinácti tisícům školáků
Diakonie ČCE ve spolupráci s TV Nova a obchodním řetězcem Tesco během prvního zářijového víkendu uspořádala sbírku Školákům od srdce. Jejím cílem bylo vybrat co nejvíce školních a výtvarných potřeb pro děti z rodin ohrožených chudobou. V letošním ročníku se podařilo vybrat více než sto tisíc pomůcek a bylo tak obdarováno 13 000 školáků. Sbírka probíhala v 97 prodejnách Tesco se zapojením tří set dobrovolníků. Do následného rozdávání pomůcek se pak zapojilo na 120 neziskových organizací po celé České republice.
07/09/2023

Nákupem školních pomůcek a jejich darováním do sbírky ve vybraných prodejnách Tesco mohli lidé v průběhu minulého víkendu, 2. a 3. září, podpořit děti z rodin ohrožených chudobou.


První školní dny tak byly díky akci Školákům od srdce o něco šťastnější pro 13 000 dětí a jejich rodiče. Těm darované školní pomůcky ještě před začátkem školního roku doručilo více než 120 neziskových organizací z oblasti sociální práce a vzdělávání. Nejčastějšími darovanými školními a výtvarnými potřebami byly penály, psací potřeby, sešity, štětce, tempery či pravítka. Celkově jich dárci poskytli přes 103 000 kusů.


Diakonie ČCE se rozhodla projektem Školákům od srdce podpořit rodiče malých školáků, pro které jsou výdaje spojené se začátkem školního roku příliš vysoké. Jejich počet podle interních dat Diakonie v posledních třech letech narůstá, zejména kvůli energetické krizi a výrazné inflaci.


„Podle našeho interního průzkumu mezi sociálními pracovníky potřebuje materiální pomoc v podobě školních pomůcek osmdesát pět procent rodin v obtížné životní situaci, se kterými pracujeme. Těší nás tedy, že se nám společně s TV Nova a Tesco již podruhé podařilo zorganizovat ve vybraných prodejnách sbírku Školákům od srdce a následně obratem předat více než sto tisíc školních pomůcek přímo do rodin tak, aby je měli už během prvních dnů ve škole k dispozici. Konkrétně jsme pomohli třinácti tisícům dětí a odlehčili tak i jejich rodičům,“ říká Zdeňka Marešová, vedoucí oddělení péče o dárce z Diakonie.


„Nový školní rok je tady, což pro mnoho rodin znamená období větší finanční zátěže. Jsem proto moc ráda, že TV Nova v rámci iniciativy Nova pomáhá znovu spojila síly s Diakonií a spustila akci Školákům od srdce. Tentokrát se do akce zapojil rekordní počet dárců, kterým tímto mockrát děkujeme. Obrovský dík patří i našim partnerům, všem dobrovolníkům i našim zaměstnancům, kteří se s nadšením také znovu zapojili,“ dodává Klára Brachtlová, jednatelka TV Nova.


„Jsme rádi, že jsme vedle dlouhodobého zapojení se do národní sbírky potravin mohli již druhým rokem rozšířit naši formu pomoci i pro školáky z rodin ohrožených chudobou. Mám obrovskou radost z výsledků sbírky a chtěla bych poděkovat všem našim zákazníkům za jejich štědrost a zapojeným dobrovolníkům na prodejnách Tesco za jejich úsilí. Těším se, že v této charitativní činnosti s našimi partnery ještě prohloubíme spolupráci a rádi bychom v příštím ročníku umožnili i darování přes Tesco online nákupy,“ říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.

Projekt Školákům od srdce proběhl na základě spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické s TV Nova a Tesco ČR. 


Darovat se dá i nadále


Pomoci dětem z rodin v nouzi je možné celoročně. Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v České republice, svou finanční sbírkou podporuje děti ohrožené chudobou a zajišťuje jim tak pro ně nedostupné kroužky, tábory, doučování, školní výlety či další aktivity, které jsou součástí života běžných rodin. Do této finanční sbírky již dárci věnovali více než 13,5 milionu korun.