pečuj doma

Projekt je svého druhu v českém prostředí ojedinělý, probíhá celostátně a dlouhodobě od ledna 2013. Cílem projektu je komplexně podpořit laické rodinné pečovatele, kteří se starají zejména o seniory, prostřednictvím propojených informačních, poradenských a vzdělávacích činností.

Pro nejširší veřejnost byl spuštěn webový portál www.pecujdoma.cz, který nabízí aktuální informace, rady a návody pro pečování a ošetřování. Uživatelé tu mají možnost využít elektronické poradenství či se inspirovat zdejší moderovanou diskusí, stahovat si konkrétní návody, vzory smluv a postupy pro sociálně právní úkony a podobně. V nabídce jsou rovněž Pokyny pro začínající pečovatele, tedy výčet stěžejních kroků a úkonů pro ty, kdo se rozhodli postarat o své blízké v domácím prostředí a jsou začátečníky.

Diakonie zprovoznila také bezplatnou poradenskou linku 800 915 915, kde jsou pečovatelům k dispozici zkušení odborníci, a to v pracovních dnech od 9 do 17 hodin.