SLOVO NA TÝDEN: o milosrdenství v praxi

2. října 2017

Neboť jestliže odpustíte lidem jejich přestoupení, i vám odpustí váš nebeský Otec; jestliže však neodpustíte lidem, ani váš Otec vám neodpustí vaše přestoupení. (Mt 6,14-15)

Turek Mehmet Ali Agca neměl ve své rodině dobré zázemí. V časech dospívání se z něho stal zamlklý a samotářský člověk. Jednu dobu kradl, jednu dobu bral drogy. Nakonec se nechal zlákat školou pro teroristy v Libanonu. Tam se cvičil v tom, jak zabíjet lidi. Teroristická životní etapa Mehmeta Aliho Agci skončila v roce 1981. Hlasatelé po celém světě tehdy vyslovovali s obtížemi jeho těžké jméno. Mehmet totiž vytáhl v davu poutníků pistoli, namířil ji na papeže Jana Pavla II. a několikrát na něj vystřelil. Papež byl při tomto útoku těžce zraněn, ale přežil, Mehmet byl zatčen a dalších 30 let strávil v italských a tureckých věznicích.

Na Vánoce 1983 ho papež v jeho vězeňské cele navštívil. Důvěrně s ním hovořil a řekl mu, že už vůči němu nechová nenávist, že mu odpouští. Jan Pavel II. držel ve své ruce ruku, která na něj střílela z pistole. Vyhledal svého nepřítele a vyjádřil mu lásku. Byl to úžasný příklad křesťanského milosrdenství inspirovaného Božím milosrdenstvím.

Otevři nám oči a srdce, ať vidíme, kolik jsi nám odpustil, Pane. A dej nám sílu odpouštět i prosit o odpuštění.

Roman Mazur