SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Prožijte léto fortelně!

1. července 2020
SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Prožijte léto fortelně!
1. července 2020 - SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Prožijte léto fortelně!

Začíná léto a pro mnohé z nás to znamená, že naše pracovní povinnosti alespoň na chvíli vystřídají chvíle prázdnin a dovolených. Na to se většinou všichni docela těšíme. V létě chceme najít víc času pro své blízké, ale i pro sebe. Nevstávat s budíkem, ale vyspat se, přečíst si něco pěkného, chodit na výlety, koupat se, poznávat nová místa a lidi, ale také třeba opravit něco, co se nám porouchalo a během roku na opravu nemáme čas. Mám takový pocit, že to je obvyklý scénář toho, jak si představujeme svou dovolenou.

Jakou spojitost to má s diakonickými hodnotami a s fortelností? Chtělo by se mi odpovědět, že vlastně žádnou. Na dovolené si od pracovních záležitostí přece chceme odpočinout. Jenže potom přijde konec léta, opět se všichni potkáme v práci a vzpomínáme, jaké léto jsme měli. Co všechno z plánovaných věcí jsme stihli, nebo spíš co ne. A konstatujeme, že odpočinek odkládáme na Vánoce.

Jestli si spojujeme dobrou práci s fortelností, co tím vlastně myslíme? Asi něco v tom smyslu, že to musí být důkladně prováděná práce po všech stránkách. Odborně, zručně, spolehlivě, v odpovídající lhůtě a ceně. Tomu se taky říká profesionálně. Jenže víme, že někteří profesionálové mohou být sice velmi šikovní lidi, kteří ale pro jednu věc nestíhají druhou, a tak výsledky jejich práce již tak profesionální nejsou. Taková práce těžko může nést označení fortelná. Měli by se poučit u Jana Amose Komenského, který v knížce Jedno nezbytné, na otázku „Čeho je potřeba k vykonání prací?“ odpovídá „Mít vždycky jeden jistý pevný cíl, a když se jich ukáže víc, podřídit druhotné prvnímu. Kdo honí dva zajíce, nechytí žádného.“ Myslím, že tím velmi dobře vystihuje obsah fortelnosti, o kterou nám jde.

Dovoluji si tedy toto srovnání přenést i na tu naší dovolenou. A tak mám pro vás radu. Prožijte léto bez spěchu a nervozity z toho, že nestihnete všechno, co byste stihnout chtěli. Není to jen laciná rada. Je to podle Komenského. Naplánujte si toho na dovolenou raději méně, ale to prožijte fortelně!

Pěkné léto vám přeje Vladimír Zikmund