SLOVO K ZAMYŠLENÍ: O jistotě adventu

1. prosince 2020

Nebojte se, hle, zvěstuji vám velikou radost, která bude pro všechen lid. Dnes se vám narodil Spasitel, Kristus Pán, v městě Davidově. (Lukášovo evangelium 2,10)

SLOVO K ZAMYŠLENÍ: O jistotě adventu
1. prosince 2020 - SLOVO K ZAMYŠLENÍ: O jistotě adventu

Je fajn, když v životě, navzdory všem jeho zvratům a těžkým okamžikům, zůstávají pevné a jisté body, o které se člověk může opřít. Některé z těchto bodů nezruší nic, ani koronavirus, ani válka. Snad jen člověk sám. Mezi takové pevné a jisté body patří třeba narozeniny. Ať se děje kolem vás, co chce, to, že jedou za rok přijde den, který připomíná, že jste zase o rok starší, to nemůže nic změnit. To je jistota, o kterou se můžete opřít.

Když člověk v rozechvělé době hledá nějaký pevný bod, může ho najít právě v takových událostech, jako jsou narozeniny. A každý rok si touto dobou připomínáme a slavíme narozeniny Ježíše Krista, prostě Vánoce. Možná letos nebudeme tak moc lítat po nákupech, možná nenavštívíme vánoční trhy a nebudeme popíjet s přáteli svařák ve hloučcích na náměstích. Ale zažít tu zvláštní atmosféru setkání, pamatování na druhé, společenství (třebas i online), to můžeme, o to nás můžeme obrat jedině my sami.

Tak si vezměme k srdci ta biblická slova: nebojte se. Nebojte se užít si adventní a vánoční čas a připomenout si tím, že ačkoli mnoho věcí kolem nás letos „stojí na hlavě“, pořád jsou kolem nás jistoty, které jasně říkají, že žijeme, že máme naději. Vánoce se blíží a jistě přijdou, a my spolu s nimi může bez strachu oslavit a povzbudit i naši naději.

šb