SLOVO K ZAMYŠLENÍ: O fortelnosti

1. ledna 2020

A taky tak trochu novoroční přání...

SLOVO K ZAMYŠLENÍ: O fortelnosti
1. ledna 2020 - SLOVO K ZAMYŠLENÍ: O fortelnosti

Filosofem člověk se stane, jen když to dělá fortelně, mně vám to jde nejlíp ve vaně, mně to jde nejlíp v koupelně. Zpívají bratři Ebenové ve své písni Archimedes na CD Tichá domácnost. Kdykoli mluvíme v Diakonii o fortelnosti, vždycky si na tuhle písničku vzpomenu. Připomíná mi, že ač je slovo fortelnost opravdu zvláštní a běžně málo používané, neznamená nic složitého.

V mojí představě o fortelnosti je nejen řemeslný um a zručnost, ale také nějaký fígl a fištrón. Nechybí ani poctivý přístup a zároveň snaha hledat jednoduchá, účinná a spolehlivá řešení. Fortelnost je mi souhrnný název pro dobrou odbornou připravenost našich zaměstnanců, pro inovativní přístup k práci, ale také pro přístup k práci s nadhledem, jednoduchostí a účelností. A nic z toho není nemožné, skutečnost to dokazuje.

Je to možná trochu podobné, jak zásada Sherlocka Holmese: Je to má stará zásada, že jakmile vyloučíte nemožné, všechno ostatní, co zbude, ať je to jakkoli nepravděpodobné, musí být pravda. Fortelnost v Diakonii je možná. Ukazuje se ve skvělých nových myšlenkách, poctivém pracovním přístupu, dobré odborné připravenosti našich zaměstnanců, v umu zvládat složité podmínky při poskytování služeb, atp.

Věřím, že nejen rok 2020 budeme žít s fortelností a bude nás podpírat, ale taky těšit, povzbuzovat a bavit. Přeji celé Diakonii fortelný rok 2020.

ŠB