SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Neztrácejte výhled k milosrdenství

9. května 2018

Ať tě neopouští milosrdenství a věrnost! Přivaž si je na hrdlo, napiš je na tabulku svého srdce. (Přísloví 3,3)

SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Neztrácejte výhled k milosrdenství
9. května 2018 - SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Neztrácejte výhled k milosrdenství

Kam si ukládáte poznámky či drobné úkoly, na které nesmíte zapomenout? Od pověstných uzlů na kapesníku jsme se přesunuli k modernějším řešením. Všudypřítomné žluté lístečky, chytré připomínky na mobilu či celé sofistikované systémy time managementu nás v pravý čas upozorňují, co je třeba udělat. Tedy alespoň pokud je správně nastavíme a používáme.

To všechno zjednodušuje život. Je skvělé pustit z hlavy spoustu provozních povinností, abychom se mohli soustředit na to, co je důležité. Tedy pokud i tu hlavu správně nastavíme a používáme. Ale sebelepší systém úkolů či osobního rozvoje je k ničemu, když mu chybí nějaký hlubší základ. Smysl a cíl, proč to celé děláme.

Bible zmiňuje milosrdenství a věrnost. Starý kralický překlad místo věrnosti hovoří o pravdě, dá se mluvit i o věrohodnosti, pravdivosti. Ten základ by tak mohly představovat dvě věci: být milosrdný, totiž laskavý a obětavý k lidem kolem i k sobě samému, a být v tom všem pravdivý, věrný a věrohodný.

Vedle klíčů, čipů a karet zavěšených na krku, vedle řetízků, náušnic a prstýnků, které nám denně připomínají důležité věci našeho života i naše nejbližší, si tak každé ráno můžeme symbolicky pověsit na krk ještě milosrdenství a věrnost. Aby nás provázely od rána do večera a vedly naše kroky. Naši práci i volný čas, naše setkání s druhými, naše radosti i smutky. Vedle všech dokumentů, reportů a tabulek můžeme na symbolickou tabulku svého srdce zapsat to nejhlubší, oč jde: o život, který je milosrdný a pravdivý – k lidem kolem nás i k sobě samým.

Pavel Hanych