SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Chvála všech fortelů

1. června 2020

Karel Čapek v Zahradníkově roku napsal: „Čekal bych, že svátek práce bude vrcholit velebením té lidské šikovnosti a všech fortelů, kterými vládnou, kdo dovedou vzít práci za pravý konec.“

SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Chvála všech fortelů
1. června 2020 - SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Chvála všech fortelů

Svátkem práce sice začínal minulý kalendářní měsíc, ale to snad nevadí. Ani snad nevadí, že tento výrok má špetku politického podtextu, kterým Čapek kritizuje zneužívání svátku práce k politické propagaci. Když jde o svátek práce, má jít o práci, o chválu a velebení toho, co práci dělá kvalitní. Líbí se mi, že když Čapek mluví o práci, všímá si šikovnosti a všech fortelů, které staví vedle sebe právě jako to, co je dobré chválit. Slovo fortel mi na tomto místě představuje všechna synonyma k šikovnosti, která z běžné práce dělají tak trochu umění. Jde o tedy o um, zručnost, různé fígle… Zažil jsem to nedávno při výměně pneumatik na letní. Nebyl jsem schopný šroub povolit. A přivolaný kamarád jen obstříkl šroub jakýmsi sprejem, umně na něj udeřil kladivem a pak pomocí prodloužené páky nasazené na klíč šroub povolil. Tomu říkám fortel.

A podobný fortel zvyšuje i kvalitu práce v sociálních službách. Fortel se nedělá jenom kladivem. Ale třeba zručností umně jezdit na koloběžce, bystře vyplnit statistiky výkonů nebo správně voleným slovem motivovat své zaměstnance k větší spokojenosti.

Všímejme si fortelů každého z nás kolem sebe a chvalme lidi za ně. Posílíme tak hrdost na naší práci a naši spokojenost v ní. O dobré kvalitě z toho vyvěrající ani nemluvě.

ŠB