SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Naděje padajícího listu

1. září 2021
SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Naděje padajícího listu
1. září 2021 - SLOVO K ZAMYŠLENÍ: Naděje padajícího listu

Než list dopadne na zem…

I roční období má své nastupující stáří a tím je podzim. Přichází doba loučení s létem a tak, jak přijímáme, že slunce ráno vstává a večer usíná, tak připustíme, že nás čekají kratší dny a o to delší noci, abychom mohli déle snít, jak proměníme další darovaný den.

Nastupující podzim je čas, kdy si žáci připraví nové aktovky a penály a „hurá“ do školy. Je to čas naděje, kdy rodina jako společensky schválená norma, jako první společenské prostředí, a jako první výchovný činitel, vede své děti ke každodenní povinnosti a zodpovědnosti od prvního zářijového dne při vstupu do školy. Čas usínajícího roku v sobě skrývá spoustu tajemných, a přesto nadějných okamžiků. Je to čas barev. Jako rozmanitost života, kdy dohořívá melodie letních dnů a žáci v básničkách vítají přicházející podzim a v hodinách umění s nadšením tvoří magické obtisky prvních spadaných listů s rozsáhlými cestami žilek, které se ubírají k naději. Nebo listům vdechnou život, když jim vykouzlí úsměv na tváři. Jak důležitá dětská tvořivost!

Volá i čas sklizně podzimního ovoce, kdy ovocné stromy s nadějí dozrály proto, aby nabídly svoje plody. Mlha skrývá zahrádku s příslibem, že na jaře bude dobře odpočatá.

V neposlední řadě musí přijít podzim, neboť den ode dne přináší vzácný čas - období Vánoc s tak důležitými společně strávenými chvilkami u štědrovečerní večeře.

Je to čas tolik krásných nadějí, které je třeba si denně uvědomovat, neboť je v naší moci změnit náladu dne i každé chvíle… udělejte si čas na dobrou náladu s lístkem plného nadějného úsměvu.

Magda Kumprechtová