Zahradník, kuchař, cukrář

16. května 2018

Dva obchody s oblečením a úklidovou firmu provozuje Diakonie Valašské Meziříčí. Letos na podzim k tomu přibude i výrobna pralinek. Podniky zaměstnávají především lidi s různými handicapy. Ne každý z nich ale v trvalém zaměstnání vydrží, což se týká především lidí s handicapem mentálním. Často nezvládnou některé pracovní nároky – například na samostatnost – a odcházejí. Šikovnost ani chuť do práce jim přitom nechybí. Jak jim pomoci, aby se v zaměstnání udrželi? Tuhle otázku se teď snaží ve valašskomeziříčské Diakonii rozlousknout.

Zahradník, kuchař, cukrář
16. května 2018 - Zahradník, kuchař, cukrář

Ukázalo se, že největší slabina je v přípravě. Není čas zaměstnance se zvláštními nároky zaučit – vysvětlit jim, co všechno si musí pohlídat, a pak na ně dohlédnout. Úřady práce sice nabízejí před nástupem do zaměstnání přípravný program nazvaný pracovní rehabilitace, ten je ale zaměřen spíše na lidi, kteří jsou například trvale omezeni po vážném úrazu, jinak ale zvláštní pozornost nepotřebují. Diakonie ve Valašském Meziříčí tedy zahájila vlastní přípravný pracovní program nazvaný Matteo.

Zasadíme, uvidíme

Matteo práce na pasece 6Přibližně desítka lidí se poklidně pohybuje na přehledné lesní pasece. Sbírají staré větve a skládají je na dvě velké hromady. Převažují muži staršího vzhledu. Většina má nějakou formu takzvané alkoholové demence. V minulosti nadmíru pili, což se různými způsoby podepsalo na jejich mentálních schopnostech. Často jim selhává krátkodobá paměť, někdo má potíže s motorikou. Všichni žijí v nedalekém Pržně, v domově se zvláštním režimem. Neobejdou se bez každodenní pomoci a ovšem i dohledu odborného personálu. Na rozdíl od stařecké demence ale ta alkoholová nelikviduje všechny schopnosti mozku najednou. Většinou zasáhne jen část, takže člověk sice je handicapován, ale řadu schopností má zachovánu. Spoustu činností může vykonávat.

V Domově Pržno proto rádi přivítali nabídku originálního programu z Diakonie, který handicapované lidi připravuje na výkon určitého zaměstnání. Program umožňuje individuální práci s každým klientem s ohledem na jeho specifické potřeby. Obnáší to také opakovaně zjišťovat, co klienty baví, a co ne, v čem je brzdí třeba nezkušenost, neochota či lenost, a v čem zase nepřekročitelný handicap; co je motivuje, a co naopak odrazuje. I to je nutné k tomu, aby lidé, kteří třeba několik let nepracovali, mohli v případném budoucím zaměstnání uspět.

U některých klientů program slouží jen tomu, žZdeněk Čermák 2e se potvrdí jejich schopnost pracovat a program je pro ně spíš povzbuzením, aby si začali vlastní práci hledat. To je pravděpodobně případ pana Zdeňka Čermáka (48), který se v rámci kurzu „zahradník, údržbář“ na čištění lesní paseky také podílí. V lese už v minulosti pracoval a v Pržně, kde nyní žije, se také stará o vlastní zahrádku s paprikami a rajčaty. U jiných klientů je jejich pracovní budoucnost stále nejistá. Jeden z mužů například místo sbírání klacků sedí na pařezu a není úplně zřejmé, jestli proto, že se se mu prostě už nechce dělat, nebo je příčinou výpadek orientace.

Možnosti jednotlivých klientů se ale budou teprve zjišťovat. Tříměsíční kurz „zahradník, údržbář“ je teprve na začátku. Irena Šustková, jedna z vedoucích, která s klienty strávila v lese na pasece první pracovní den, si skupinu pochvaluje. Většina odvedla velký kus práce, takže brzo bude možné přejít k další činnosti – sázení stromků.

Potkáme se u pralinek

Celého pracovního programu, složeného z několika kurzů, se má zúčastnit 25 lidí, 12 z nich by si mělo najít trvalé zaměstnání. To jsou podmínky dotace, díky které se celý program vůbec koná. Zatím absolvovalo devět klientů, z toho si pět hledá práci. Dvě klientky se zaučují v úklidu pro Diakonii. Jeden z absolventů – Jaroslav Nevřela – už pracuje jako pomocný kuchař Domova Pržno, kde zároveň žije. Umývá nádobí a krájí ovoce a zeleninu. Je vyučený zedník a do kurzu se podle svých slov přihlásil, „aby zabil nudu“.

„My jsme takoví akční,“ dodává jeho spolubydlící František Dorčák, který kurz absolvoval kvůli potřebě „vykonávat nějakou užitečnou činnost“. A ve vzdělávání hodlá pokračovat. Rád pracuje s potravinami, takže chce ještě pokračovat v programu „cukrář“. Pralinkárna, kterou Diakonie hodlá otevřít na podzim, v něm možná najde budoucího zaměstnance.

Co je sociální podnik?

Jejich primárním cílem není tvorba zisku, ale vytváření pracovních míst pro lidi s handicapy a osoby dlouhodobě nezaměstnané v běžném podnikatelském prostředí. Součástí je důkladnější vedení i vzdělávání těchto lidí. Někteří z nich si mohou pracovní zkušenosti zlepšit natolik, že obstojí i na běžném trhu práce. V rodině středisek a škol Diakonie ČCE najdeme celou řadu sociálních podniků: obchody s oblečením, obchody se spotřebním zbožím z druhé ruky, restauraci, kavárnu, úklidovou firmu či výrobnu zdravých svačin.