Tři nejdůležitější věci v práci naší kolegyně

5. března 2018

Když před osmi lety přišla o práci, vzala to jako příležitost k životní změně. V mládí si dobře rozuměla s prarodiči. Řekla si, že se zkusí věnovat seniorům profesionálně. Absolvovala kurz pro pracovníky v sociálních službách. Jeho praktická část probíhala v Diakonii Sobotín. Už odsud nikdy neodešla. Loni byla oceněna Pečovatelkou roku 2017. Čtěte rozhovor s Martou Buriánkovou z Diakonie Sobotín.

Tři nejdůležitější věci v práci naší kolegyně
5. března 2018 - Tři nejdůležitější věci v práci naší kolegyně

Jaké vlastnosti se podle Vaší zkušenosti nejvíce hodí pečovatelce?

Ráda s klientkami vařím a na práci pečovatelky mám oblíbený recept. Jeho nejdůležitější ingrediencí je empatie. Bez té to má člověk při práci s lidmi hodně těžké. Když se k dostatku empatie přidá stejná míra rozhodnosti a pečovatelka navíc dokáže rozpoznat hranice možností svých i ostatních lidí, získáme dobrý základ. Ten už pak zbývá jen okořenit chutí do práce.

Začínající kolegyně či kolega vás žádá o radu, na které tři věci si má dávat při práci největší pozor. Co mu poradíte?

Neztratit úctu k člověku; nedopustit, aby se z pečovatelské práce stala rutina; sdílet informace s týmem, neboť i zdánlivé maličkosti mohou mít velký význam.

Co Vás ve Vaší práci povzbuzuje, z čeho čerpáte energii?

Bylo pár chvil, kdy jsem ztrácela elán a motivaci. Tehdy mi vždycky pomohl tým. Sešly jsme se a řekly si, že kvůli malichernostem nemá smysl vzdávat práci, kterou děláme s tím nejlepším vědomím a svědomím. Vždyť jsme tady pro klienty, pro lidi, kteří se bez naší pomoci neobejdou, tak má smysl vydržet.

Co byste na své práce chtěla změnit?

Kdyby administrativní úkoly koordinátorky týmu Domova se zvláštním režimem byly časově méně náročné, s chutí bych ušetřený čas věnovala klientům. Nemůžu si ale tolik stěžovat. Pomáhá mi vstřícný tým. Kolegyně nejen, že skvěle plní své role, ale také se mi snaží v rámci svých možností „papírování“ ulehčit.

Co vám pomáhá se v práci zlepšovat?

Jednoznačně soustavné vzdělávání. Díky odborným stážím se nám postupně daří měnit přístup pečovatelského týmu k práci - zejména se seniory s projevy demence. Já a „můj“ tým jsme tak na dobré cestě - vede od klienta k člověku.

Jaký moment z vaší praxe se vám obzvlášť vryl do paměti?

Jako začínající pečovatelka jsem měla tu čest doprovázet paní klientku v posledních okamžicích jejího života. Ta vzpomínka je velmi osobní a velmi křehká. Jsem za to ráda, že jsem i přes malou zkušenost tehdy mohla s paní být a jsem ráda i za to, že ona nebyla sama.

Převzato z webu Diakonie Sobotín.