Školy Diakonie navštěvuje přes 400 žáků

23. října 2019

Každý žák je originál. Jeden spořádaně sedí v lavici a klidně pracuje. Druhý chvilku neposedí. Další je zase tak citlivý, že ho i drobná odchylka od zavedeného pořádku nezvladatelně rozruší. Je pak třeba všeho nechat a začít ho uklidňovat. Víme, že nás s žáky našich škol můžou potkat lecjaké nečekané situace. Stojí to ale za to. Vzdělání je totiž schopen i člověk s nejtěžším handicapem. Nemusí se hned učit číst a psát. Pokroky lze dělat i v tom, jak dát srozumitelně najevo hlad, pocit nepohody nebo touhu po společnosti druhého člověka. Pro člověka s handicapem a jeho blízké to není maličkost, ale zásadní posun dopředu.

A co se ve školách děje? Přinášíme výběr některých událostí.

Školy Diakonie navštěvuje přes 400 žáků
23. října 2019 - Školy Diakonie navštěvuje přes 400 žáků

Škola Merklín: kuchařská soutěžmerklín_edited

Tři týmy se v Merklíně střetly při kuchařském klání. Kromě domácích soutěžili ještě žáci praktických škol v Horšovském Týně a v Plzni. Své síly změřili v přípravě chlebíčků, bramborového salátu a palačinek. Porota hodnotila estetiku, chuť a servírování. Došla k názoru, že všichni soutěžící se svých úkolů zhostili výborně, samostatně, jen s minimální dopomocí. S hodnocením to porotci neměli vůbec jednoduché. Nakonec každý tým zvítězil v jedné disciplíně a zlato si odváželi všichni.

Školka Cheb: návštěvy u sousedů

apfeltag (2)_editedŠkolka několikrát do roka pořádá vzájemné návštěvy se školkou v německém Höhenbergu. Děti tak mohou využít znalosti z kroužku němčiny. Při každém setkání si také užijí spoustu dobrodružství a domů si ze společných akcí odvážejí řadu nevšedních zážitků. Děti tak navštívily například statek se zvířátky, rašeliniště Soos, připravily a upekly domácí chléb, lisovaly vlastní jablečný mošt, vyrobily velikonočního zajíce ze dřeva nebo třeba podnikly návštěvu Chebského hradu.

Škola Michle: výstava obrazů

michle 2_edited

Dendrit Kafé je název tréninkové kavárny pro lidi s duševním onemocněním, která slouží i jako výstavní prostor. Hosté kavárny mohli letos shlédnout obrazy z dílny žáků pražské speciální školy v Michli. Na svých dílech si děti daly velmi záležet. Výstava byla totiž prodejní a nákupem obrazů lidé napomohli rekonstrukci michelské školní zahrady. Ta se postupně mění z fádního betonového prostoru v zahradu plnou květin a herních prvků.

Škola Vrchlabí: závěrečné zkoušky

vrchlabí_editedZávěrečné vysvědčení převzali žáci praktické školy ve Vrchlabí. Nebylo to ovšem zadarmo. Předtím museli složit závěrečnou zkoušku. Její součástí bylo třeba vaření či domácí práce. V podstatě šlo o takovou malou maturitu. Nikdo ale nepohořel. Ukázalo se, že žáci se v praktické škole připravovali svědomitě. Proto je také mohlo jejich závěrečné vysvědčení náležitě potěšit. Předávalo se ve slavnostní atmosféře v evangelickém kostele ve Vrchlabí.

Škola Ostrava: v rytmu djembe

ostrava_edited

Djembe je prastarý africký buben původem z Mali. Své nezastupitelné místo má i v ostravské škole, kde se zařadil mezi nezbytné školní pomůcky. Společné bubnování působí blahodárně. Uvolňuje napětí v celém těle, má kladný vliv na motoriku a zvyšuje schopnost koncentrace. Žáci z ostravské speciální školy už ovládají své bicí nástroje natolik, že se mohli v květnu pochlubit dětem z ostravské mateřské školky Mitušova.

Diakonie Rolnička: spaní ve škole

rolnička_editedTěsně před Vánocemi využili žáci mateřské školy možnost ve školce přespat. Celý den se nesl ve vánočním duchu. Nejdřív si v knihovně prohlédli pohyblivý betlém, odpoledne vyráběli papírové ozdoby na stromeček. Také donesli zvířátkům do lesa různé dobroty a po návratu se pobavili pohádkou O perníkové chaloupce. Nakonec děti čekalo to hlavní – sešly se u slavnostní „štědrovečerní“ večeře. A potom se šlo spát. Na další přespávání se už moc těší.

Škola Čáslav: spolu před prázdninami

čáslav2_editedNa hradbách, v blízkosti dvou chrámů, s velkou zahradou. Málokterá škola má tak pěkné místo jako speciální škola Diakonie v Čáslavi. V jejích venkovních prostorách se často konají události i pro veřejnost a tak to bylo i na závěr loňského školního roku. Děti ze speciální školy se setkaly s žáky Základní školy T. G. Masaryka. Rodičům škola zároveň připravila besedu s paní Evou Tomanovou, která vyprávěla o svých zkušenostech ze života v rodině s postiženým dítětem.

Škola Stodůlky: hudební nástroje

003582_05_039393_editedSpoustu veselých chvilek zažili žáci školy v pražských Stodůlkách. Celý březen se věnovali tématu „hudební nástroje“. Každé ráno zahajovali básničkou o hudebních nástrojích, hravou formou se seznamovali s notovým zápisem, poslouchali zvuky různých instrumentů a učili se je poznávat. Každý si také zkusil na něco zahrát. Při výtvarné výchově potom kreslili notičky, vybarvili bubínek a ze zátek od limonád vyrobili řehtadlo. Na své si přišli i u bicí soupravy.