Samostatné bydlení je šancí na normální život

Službu podpora samostatného bydlení nabízí Diakonie Uherské Hradiště. Je zaměřena na klienty s duševním onemocněním, kteří jsou s drobnou pomocí odborníků schopni žít sami „na vlastní pěst“. Pro mnohé z nich to znamená mnohdy jedinou šanci k osamostatnění se od rodičů. Jak si služba a klienti vedou?

Samostatné bydlení je šancí na normální život
25. srpna 2016 - Samostatné bydlení je šancí na normální život

SAMA V PRONAJATÉM BYTĚ

Paní Laďce je 42 let a od mládí trpí úzkostnými stavy. Měla proto vždy problém najít si zaměstnání a navíc byla závislá na rodičích a jejich každodenní pomoci. To se změnilo před pár týdny.

Paní Laďka využila nové služby, kterou nabízí uherskohradišťská Diakonie, a dnes bydlí sama v pronajatém bytě.

„Je to pro mě něco úplně nového. Sama si peru, vařím a moc mi při tom pomáhají pracovníci Diakonie. Přijdou na návštěvu, zeptají se, jestli něco nepotřebujeme, jako třeba vyřídit žádosti na úřadě a podobně. Ale jinak žiju sama, jen se spolubydlící ve vedlejším pokoji,“ říká paní Laďka. Podpora terénních pracovníků střediska CESTA je důležitou součástí služby. Mohou tak klientům nabídnout pomoc v prvních týdnech samostatného života, ale i kdykoli jindy.

„Součástí služby je setkávání s pracovnicí, která řeší s klientem jeho individuální plány a cíle. Během prvních setkání se vytváří vztah, který se postupně prohlubuje, a pracovnice s klientem řeší překonání překážek a rozvoj dovedností, které vedou ke stanovenému cíli. Trénink činností je různý, od posilování kognitivních funkcí po podporu manuální zručnosti. Setkání umožňují také řešení aktuálních situací vždy podle individuálních potřeb klienta,“ vysvětluje vedoucí služby Podpora samostatného bydlení Jana Kasáčková.

ROZVOJ DOVEDNOSTÍ A ZNALOSTÍ

Služba je určena pro dospělé osoby, jak jednotlivce, tak i páry či rodiny, spadající do skupiny osob s duševním onemocněním ve věku 19 – 80 let. Služba je nabízena v Uherském Hradišti a okolí.

„Hlavním cílem je rozvoj praktických dovedností, posilování schopností, sebedůvěry a znalostí, které vedou k udržení si bydlení a zvládnutí nároků běžného samostatného života. Důležité je celkové zlepšení kvality života klientů,“ dodává Jana Kasáčková.

NECHTĚLA BYCH SE VRACET DOMŮ

A paní Laďka jí dává za pravdu. „Možnost popovídat si o některých věcech a mít na koho se obrátit je dobré, protože neznám moc lidí, kterým bych mohla zavolat nebo se s nimi sejít a řešit důležité věci. Sama bych to nezvládla, nechtěla bych se vracet domů nebo skončit na ulici. A už jen to, že mě někdo vyslechne, je pro mě důležité,“ doplňuje Laďka.

Veškeré informace o fungování služby Podpora samostatného bydlení najdete na webu http://www.strediskocesta.cz.

Článek vyšel 29.7.2016 v regionálním deníku Slovácké noviny.