Práce pro lidi s handicapem

I lidé se zdravotním omezením jsou schopni dobře pracovat a zapojit se do společenského života. Přesvědčte se o tom na příběhu Štěpánky, která navštěvovala Agenturu podporovaného zaměstnávání v Litoměřicích.

Práce
5. ledna 2017 - Práce pro lidi s handicapem

Štěpánka přišla do naší agentury v dubnu 2006. O službě podporované zaměstnávání jí řekl její bratr. Štěpánka bydlí s maminkou v Lovosicích, je jí 26 let a má lehké mentální postižení kombinované s epilepsií. Chodila do středního odborného učiliště-obor zahradník. V době vzniku naší spolupráce byla již 6 let v evidenci Úřadu práce a práci si sama nedokázala najít, proto se obrátila na nás.

Se Štěpánkou jsme se od začátku bavili o tom, jakou práci by si chtěla najít, co by ji bavilo a co by dělat vůbec nechtěla. Protože hledala práci už velmi dlouho, měla v zakázce mnoho druhů práce, aby se možnost získání práce zvýšila. Než jsme však začali oslovovat firmy, bylo nutné natrénovat několik dovedností. Štěpánka je totiž velmi plachá a stydlivá, trpěla trémou, takže se potřebovala naučit komunikovat, telefonovat, mluvit se zaměstnavatelem a spolupracovníky, jednat na úřadech. Na konzultacích jsme tedy postupně trénovali všechny tyto věci, navštívili jsme společně Úřad práce, Štěpánka si napsala životopis, naučila se základům práce s internetem.

Když byla Štěpánka připravena, začali jsem společně hledat práci. Štěpánka byla aktivní a do všeho se zapojovala s chutí. Přesto, že měla širokou škálu požadavků na pracovní místa, na prvním místě zůstávala práce ve studovaném oboru - zahradnictví. Se Štěpánkou jsme obvolali všechna zahradnictví v Litoměřicích i Lovosicích, ale volné místo se nepodařilo najít. Další oblastí, kde jsme hledali, byly venkovní práce, na hřbitově, v útulku pro zvířata nebo v úklidové firmě. Ani zde se práci nepodařilo získat. Potom nás informovalo o volném místě litoměřické pekařství Kubík. Se Štěpánkou jsme tuto možnost dlouho probírali, nakonec se sama rozhodla, že práci pomocné pekařky zkusí. Tato práce byla konzultována s její ošetřující lékařkou, která proti zaměstnání v pekárně nic nenamítala.

Štěpánka pracuje v pekařství Kubík již 6 měsíců (od září 2006), s prací je velmi spokojená, zapadla do kolektivu spolupracovníků, zaměstnavatel si ji chválí. Je mnohem samostatnější než v začátku spolupráce, umí si zařídit potřebné věci (omluvit se, když je nemocná, najít si jiný spoj) a hlavně se naučila komunikovat s cizími lidmi.

K hledání práce Štěpánka sama říká: „…můj starší brácha mi o tom řekl… takže mě vobjednali do tý agentury a pak vlastně a dostala jsem Lenku, to je asistentka… učí mě všelijaký věci… mám konzultantku moc aktivní, protože když hledáme po inzerátech, jenom si to nacvičíme všechno co potřebujem, když telefonujeme a vytočí číslo a vrazí mi telefon do ruky… aspoň mě takhle donutí k tomu, abych zatelefonovala… ze začátku jsem měla hroznou nervozitu a mám ji pořád… když se to naučim s konzultantkou, tak mi to jde hodně dobře a ona mě chválí….“

štěpánka   štěpánka2

Převzato z webu Diakonie Litoměřice