Dobrovolníci ze střediska Brno navštěvují opuštěné pacienty

Opuštěné pacienty Psychiatrické nemocnice Brno – Černovice začali navštěvovat dobrovolníci střediska v Brně.

Dobrovolníci ze střediska Brno navštěvují opuštěné pacienty
20. července 2017 - Dobrovolníci ze střediska Brno navštěvují opuštěné pacienty

Dobrovolníci brněnského střediska zapojení do programu NEBUĎ SÁM navštěvují pacienty Psychiatrické nemocnice Brno – Černovice. Samotným návštěvám předchází hledání dobrovolníků a jejich proškolení. V rámci školení získali dobrovolníci základní poznatky z oblasti psychiatrie a seznámili se praktickou organizací dobrovolnictví.

Dobrovolníci věnují svůj volný čas duševně nemocným lidem, kteří se potýkají se samotou, opuštěním a sociální izolací. S pacienty si dobrovolníci povídají, chodí s nimi na procházky, na  kávu, zajímají se o jejich problémy, životní historii atd.

V současné době dochází za pacienty 5 dobrovolníků, z toho jsou 4 ženy a 1 muž, zejména z řad studentů VOŠ a VŠ.

Jedna z dobrovolnic zapojená do programu NEBUĎ SÁM se svěřila se svými pocity a dojmy z  dobrovolnické činnosti a ze setkání s duševně nemocným člověkem.

„Když jsem měla jít za pánem, který se nachází na uzavřeném oddělení poprvé, byla jsem z toho docela nesvá a nevěděla, co mám od toho čekat. Seznámení proběhlo v pořádku a pán mi byl sympatický. Měla jsem zpočátku problém rozumět, co mi chce říct, jelikož pán je už ve vyšším věku. Sám říkal, že se omlouvá, že je těžké se vyjadřovat, když si s nikým nepovídáte, což mi potvrdilo, že lidé jsou v léčebnách hodně osamělí. I přesto, že jsme byli na první schůzce oba dva nervózní, tak bylo vidět, že pán měl radost, že jsem za ním přišla a hned jsme si domlouvali další schůzku.“ Dobrovolnice hodnotí vzájemnou spolupráci s pánem velmi pozitivně a hodlá se dobrovolnictví věnovat i nadále.

Návštěvy dobrovolnice si chválí i sám pacient, který řekl, že je „prý důležité, aby z toho měly dobrý pocit obě dvě strany - což se prý daří, dobrovolnice je prý milá.“

Převzato z webu Diakonie Brno