Co trápí Davida?

David je čerstvě dospělý mladý muž. Jak to tak chodí, někdy má ještě nápady malého kluka. Jeho poslední nápad však není dětský ani trochu. David se rozhodl, že napíše poprvé svůj vlastní článek. Ale pak se toho úkolu sám trochu zalekl... Snad nebude vadit, když o Vašem tématu začnu psát já, co říkáte, Davide?

Co trápí Davida?

David žije v Domě na půl cesty od loňského června. Rád se směje, rád poslouchá moderní hudbu, líbí se mu děvčata. Rád se obléká a má rád kolem sebe pořádek. Někdy je trochu moc hlučný. Cení si přátelství a svým přátelům neváhá přispěchat na pomoc. Hledá si práci. Vypadá i chová se jako ostatní mladíci v jeho věku. Právě proto mu nejde na rozum, proč si na něj někteří lidé ukazují prstem a už předem si o něm nemyslí nic dobrého. Protože žije v Domě na půl cesty?

Dům na půl cesty není azylem pro ty, kteří si chtějí prodloužit rádoby bezstarostná léta pobytu ve výchovném zařízení, pobírat sociální dávky a v ústraní nerušeně promýšlet nezákonné skutky. Zvolili si ho ti, kteří se, stejně jako David, rozhodi pracně začít budovat svůj vlastní život. Musejí se vypořádat se svou minulostí. Chtějí si najít práci a vydělávat peníze, aby si mohli zaplatit samostatné bydlení. Hledají přátele, touží po vztahu, chtějí mít svou vlastní rodinu. V podobných situacích nám ostatním pomáhají naši nejbližší. David se musí spolehnout jen a jen sám na sebe. Když se škrábe nahoru, nejsou tu žádné ruce, co by ho podpíraly, když padá dolů, žádné ruce nepomohou jeho pád zmírnit.

Zvažte sami, zda si David nezaslouží spíš podporu, úsměv a dobré slovo, než přezírání a podezírání.

Ing. Jana Dvořáčková, Diakonie Sobotín