Závěť pomáhá: Měsíc dobročinné závěti

13. září 2019

Mezinárodní den závětí 13. září lidem v desítkách zemí po celém světě připomene význam závěti a možnost věnování peněz, nemovitosti či cenných papírů dobročinné organizaci.

Závěť pomáhá: Měsíc dobročinné závěti
13. září 2019 - Závěť pomáhá: Měsíc dobročinné závěti

Konat dobré skutky totiž lze jak za života, tak i po něm, a to prostřednictvím dobročinné závěti. Koalice Za snadné dárcovství za finančního přispění Nadace Via při příležitosti Mezinárodního dne závětí od 13. září do 12. října vyhlásila Měsíc dobročinné závěti. V tomto období dárcům a dárkyním, kteří ve své poslední vůli pamatují na dobročinnou organizaci blízkou jejich srdci, proplatí notářský poplatek za  sepsání závěti.

V mnoha státech Evropy je forma darování ze závěti běžná – malý nebo velký dar poskytují tisíce lidí a nejen ti bohatí. Dobrá vůle pomáhá světu, ve kterém žijeme, každý dar má smysl! Českou iniciativu, výstižně nazvanou Závěť pomáhá, realizuje koalice Za snadné dárcovství, která sdružuje třicet šest významných a respektovaných neziskových organizací, včetně Diakonie. Více najdete na www.zavetpomaha.cz.

Příběh dárkyně Diakonie paní Aleny Tolarové

Paní Alena Tolarová odkázala Diakonii v závěti finanční prostředky. Sama byla vdova a neměla děti, její majetek by tedy připadl státu. Proto se rozhodla sepsat závěť s notářem a vše darovat naší organizaci. O jejím daru jsme se dozvěděli až po její smrti a rozhodli jsme se ho věnovat na rekonstrukci domova pro lidi s postižením Radost v Merklíně. Domov je jedním z mála českých zařízení, které umožňují dospělým lidem s autismem a mentálním postižením žít v malých domácnostech s odbornou podporou. „Udělají se rozvody, topení, vymění se okna, přibude další koupelna a modernizuje se interiér. Klientům se také zvětší pokoje, kterých je tady jedenáct, a dáme do nich kvalitnější vybavení“ popisuje rekontrukci vedení Diakonie Západ. Děkujeme paní Tolarové a doufáme, že by měla z využití svého daru radost.