Vyhlášení Národní ceny sociálních služeb - Pečovatel/ka roku 2016

Diakonie ČCE a Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR znovu vyhlašují Národní cenu sociálních služeb – Pečovatel/ka roku 2016. Jedná se o ocenění s dlouholetou tradicí. Cílem je podpořit pracovnice a pracovníky, jejichž každodenním úkolem je pečovat o druhé a pomáhat potřebným. Patronkou Národní ceny je opět populární herečka Hana Maciuchová.

Vyhlášení Národní ceny sociálních služeb - Pečovatel/ka roku 2016
2. září 2016 - Vyhlášení Národní ceny sociálních služeb - Pečovatel/ka roku 2016

Oceněny budou tři kategorie: pracovník v sociálních službách (terénní, ambulantní a pobytové sociální služby); sociální pracovník; manažer sociálních služeb. Návrhy na jednotlivá ocenění mohou zasílat uživatelé služeb, jejich 2rodiny a přátelé, spolupracovníci a vedoucí výše jmenovaných služeb a zařízení od 13. června do 30. září 2016. Na jednotlivá ocenění mají být navrhováni mimořádně kvalitně pracující, obětaví a zodpovědní pracovníci a pracovnice sociálních služeb. Návrhy vyhodnotí komise složená z odborníků v oblasti sociálních služeb. Bližší informace k návrhům na ocenění lze nalézt na internetových stránkách www.pecovatelkaroku.cz.

Zapojit se ovšem bude moci i veřejnost. Na internetových stránkách www.pecovatelkaroku.cz budou lidé od 15. do 30. října moci hlasovat pro své favoritky a favority v samostatné kategorii Cena veřejnosti.

Výsledky Národní ceny budou vyhlášeny na pražské Novoměstské radnici 15. listopadu 2016. Slavnostním odpolednem budou provázet patronka Národní ceny Hana Maciuchová a herec, recitátor a hudebník Alfred Strejček.

„Oceňování nejlepších pracovníků v sociálních službách, pečovatelek, pečovatelů či sociálních pracovníků se stalo1 již tradicí a naprostou samozřejmostí jako vyjádření poděkování poskytovatelů sociálních služeb. Je nutné stále dokola upozorňovat širokou veřejnost na tyto profese, jejich náročnost, ale i na odhodlání a nasazení každého jednotlivého pracovníka při dennodenní práci s těmi, kdož potřebují naši pomoc a podporu. Národní cena – Pečovatel/ka roku tak opět představí ty nejlepší příběhy pracovníků, kteří tvoří hlavní pilíř každé sociální služby,“ říká Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

„Pořádáním národní ceny usilujeme o veřejné uznání pracovníků v pomáhajících profesích sociálních služeb a obecně o sdělení, jak výjimečným a obětavým je jejich „neviditelné“ povolání, chápané zpravidla jako samozřejmá mezilidská služba a tiché životní poslání. Schopnost pečujících naslouchat a respektovat, trpělivě a přiměřeně, empaticky vycházet vstříc nejzákladnějším potřebám druhého člověka je vskutku úloha hodná ocenění,“ dodává Petr Haška, ředitel Diakonie ČCE.

Kontakt pro média: Adam Šůra, sura@diakonie.cz, 777 198 015

Tisková zpráva - Pečovatel/ka roku 2016