Tváře pomoci - nový web Diakonie

8. října 2020

Práce v sociálních službách není pro každého. Mnozí z nás navíc mají zkreslené představy o tom, co taková práce obnáší. Proto jsme vytvořili nový web zaměřený na příběhy lidí, kteří pracují v sociálních službách. Na Tvářepomoci.cz najdete příběhy 6 lidí, kteří přebírají péči o naše blízké v momentě, kdy my sami nemůžeme nebo nám docházejí síly. Jací jsou? Jaké jsou jejich radosti i starosti?

Tváře pomoci
8. října 2020 - Tváře pomoci - nový web Diakonie

Tady je malá ochutnávka z vyprávění Romana Hajšmana, ředitele projektu pro zaměstnávání lidí s postižením Možnosti tu jsou:

„Před dvaceti lety jsem potkal svoji ženu, která měla z prvního manželství postiženýho chlapečka Davida. Když jsme se poznali, měl 4 roky. David jen ležel, dokázal rozlišit světlo a tmu. Krmili jsem ho, cvičili jsme s ním, jezdili do lázní. A štvalo nás, že v Plzni není žádnej denní ani týdenní stacionář, kde by nám s péčí o něj pomohli.

Manželce se ale podařilo získat kontakty na další rodiče s postiženýma dětma. A tak jsme spolu založili silný občanský sdružení David a Goliáš, který iniciovalo vznik denního stacionáře Človíček.

Nakonec jsme na podzim roku 2003 založili plzeňský středisko Diakonie Západ. A začalo hledání ředitele střediska. Bohužel se nám ale do výběrovýho řízení nikdo nehlásil. Žena mi doma řekla, abych to zkusil, ale já jí odpověděl, že řízení vůbec nerozumím. Nakonec mě ale přesvědčila. Dneska k tomu rád říkám, že jsem se o místo ředitele ucházel jen já a Duch Svatý, a že prostě museli vzít mě.

Středisko jsem převzal 4. ledna 2004. Tu noc nám Davídek umřel. Bylo mu osm."

Celý příběh Romana najdete na tvarepomoci.cz