Za klienty vyrazíme kamkoli. Nevybíráme si

11. června 2021

Stephen Hawking byl nejen vynikající fyzik a astronom, ale i světová celebrita. Bádal o vesmíru, psal odborné i populárně naučné texty, přednášel na konferencích, zahrál si dokonce i v několika seriálech. To vše navzdory tomu, že mu tělo už v jednadvaceti letech začalo vypovídat službu. Neovládal svaly ani tak, aby mohl mluvit. Mluvil však za něj počítač, pomáhaly i další přístroje. Příklad světoznámého vědce ukazuje, jak moc mohou handicapovaným lidem prospívat informační technologie. Dobrá zpráva je, že jsou stále levnější a dostupnější. Více jsme o tom mluvili s Rostislavem Jakoubkem, který v Diakonii vede službu zvanou Lifetool.

Za klienty vyrazíme klidně z Prahy do Zlína. Nevybíráme si.
11. června 2021 - Za klienty vyrazíme kamkoli. Nevybíráme si

Když je někdo ochrnutý na celé tělo, jak mu můžete pomoci?

Přijedeme za ním se zásobou našich pomůcek, říká se jim asistivní technologie. I člověk s masivním ochrnutím má stále nějaké možnosti. Třeba dokáže hýbat palcem, i toho lze se zapojením technologií využít. Nebo hýbe jenom očima. To bývá případ amyotrofické laterální sklerózy, velmi zákeřné nemoci s rychlým postupem. Člověk v relativně krátkém čase skončí upoután na lůžko, jakoby vězeň vlastního těla. Existuje ale takový panel, který umí snímat pohyby zorniček. Panel se napojí na počítač a člověk pohyby svých očí počítač ovládá. Můžete psát maily, posílat esemesky, komunikovat na sociálních sítích. Když se něco takového povede, člověk se stane soběstačnějším a je to pro něj ohromný krok kupředu – a pro nás ostatně taky.

Technologie se vyvíjejí a jsou stále mocnější. Předpokládám, že vy se máte pořád co učit.

Samozřejmě, to je nekončící proces. Na technologiích se dá ledasco kritizovat, ale já se potkávám s tou jejich lepší stránkou. Lidem, se kterými mám co do činění, obrovským způsobem rozšiřují možnosti. Umožňují nejen lépe žít, ale třeba se i zapojit do pracovního procesu. To vnímám jako nesmírně důležitou věc. Měli jsme jednoho klienta, který se hlásil do grafické firmy. Narážel na zdánlivou drobnost, která pro něj ovšem představovala zásadní problém. Na počítači nemohl zmáčknout klávesu shift. Měl ochrnutou levou ruku a tahle klávesa bývá na většině klávesnic jen vlevo. Grafik se bez ní neobejde. Tak jsme mu tu klávesu napojili zvlášť, jako velkou plochu, do které se svou ochrnutou rukou snadno strefil. Práci získal, v grafické firmě pracuje pořád. Naši úpravu si sám vylepšil. Dnes si to tlačítko přesunul tak, aby ho mohl ovládat nohou. Je to jednoduchá pomůcka, z dnešního pohledu vlastně primitivní, technologicky vůbec nic složitého. Přesto může zásadně pomoci.

Setkáváte se s rodinami klientů?

Ano. Všechna naše práce se odehrává v domácím prostředí klientů.

Kam až jste ochotni za nimi dorazit?

Klidně z Prahy do Zlína. Působíme v celé České republice, nevybíráme si.

Máte ve svém oboru nějakou konkurenci?

Nemám úplný přehled, ale zdá se mi, že v rámci České republiky jsme unikátní. Technologické pomůcky jsou v Česku dostupné. Ale za peníze. Můžete si je koupit nebo za poplatek zapůjčit. My k tomu přistupujeme trochu jinak. Půjčujeme bezplatně, pomůžeme s instalací technologie a umožníme člověku, aby si ji ozkoušel, vybral si to, co mu nejvíc vyhovuje. Když zjistí, že to není ono, což se stává docela často, může zkoušet dál. A teprve, když si je jist, že mu to které zařízení opravdu pomáhá podle jeho potřeb, koupí si ho natrvalo.

Pracujete také se seniory?

Senioři mívají pocit, že nejsou schopni držet s dobou krok. Vidí, jak jejich vnoučata suverénně ovládají mobily, počítače, tablety a domnívají se, že tohle je mimo jejich možnosti. Odevzdají se tomu, že doba je rychlá, že se nestíhají učit novým věcem, a bývají z toho frustrováni. My seniorům ukazujeme, že až zas tak složité a nepřístupné ty nové technologie nejsou. Chce to jenom čas. Seniorům například půjčíme tablet a ukážeme jim, jak funguje. Hezky v klidu, bez spěchu. Čas je probírat ty úplně základní věci – kde se přístroj zapíná, jak se dostat na internet, jak si stáhnout užitečné aplikace, kde si přečíst seriózní zpravodajství. Po nějakých deseti lekcích ti lidé odcházejí a jsou úplně jiní. Mají radost, že se svým vnukům v něčem vyrovnali, že si s nimi můžou povídat po Skypu, pošlou jim mail, sdílejí s nimi fotky. Samozřejmě se seniory také probíráme internetovou bezpečnost – co jsou to viry, spamy. S tím mívají bohaté zkušenosti.

Rosťa Jakoubek s klientkou        Technologie pomáhají     Rosťa Jakoubek

Jak jste se dostal do Diakonie?

Prošel jsem předtím jinými sociálními službami a dlouho jsem přemýšlel, jak by se daly s informačními technologiemi propojit. Pak jsem zjistil, že v Diakonii to už dělají, a to mě nadchlo – technologie, které člověku pomáhají překonat bariéru handicapu. Když se teď za svým šestiletým působením v Diakonii ohlížím, překvapuje mě, jak profesionálně fungující organizace to vlastně je.

Potkávají vás při práci také nějaké těžké momenty?

Mezi kolegy ne. Dostal jsem se do výtečného týmu. Setkávat se ale s osudy některých klientů, to náročné bývá. Poznáte mladého člověka, na startu života, má mladou rodinu, nadějnou kariéru, spoustu plánů, energie a radosti. Najednou je to všechno kvůli těžké nemoci, která nastoupila nečekaně a má rychlý průběh, všechno zpochybněno, ohroženo. Taková setkání vás nemůžou nezasáhnout. Ale musím se s tím srovnat, pomoc tomu člověku je důležitější než moje pocity.

Proč se vlastně sociální práci věnuje tak málo mladých mužů?

Asi mezi nimi pořád převládá klišé, že to není dost prestižní. Ale znám kolegy, co dělají sociální práci s přesahem do psychoterapie nebo pracují s lidmi s autismem, a tam je důležitá také fyzická kondice. Takže bych řekl, že těch mužů spíš přichází víc. Sociální práci se i vzhledem k stárnutí populace předpovídá velký boom, muži si v ní ovšem budou muset najít svá témata.

Kde vlastně vznikl Lifetool?

Rozvinul se v Rakousku. Mají vlastní vývojářské centrum, vyvinuli třeba počítačovou myš, která se ovládá pusou. Díky ní jeden náš klient, který se trvale zranil při skákání na kole, dělá diskžokeje. S Rakouskem intenzivně spolupracujeme, protože oni jsou ve vývoji různých pomůcek neskutečně daleko.

Ptal se Adam Šůra

Chci vědět víc o službě Lifetool