Pomozte se vrátit syrským rodinám domů. Postní sbírka 2019

6. března 2019

Letos chceme výtěžek z Postní sbírky 2019 věnovat opět na pomoc syrským rodinám. Loni jsme uprchlíkům pomáhali hlavně v Libanonu a díky výtěžku z Postní sbírky 2018 také v Jordánském uprchlickém táboře Za´atari.

POSTNÍ SBÍRKA 2019: NÁVRAT DOMŮ
6. března 2019 - Pomozte se vrátit syrským rodinám domů. Postní sbírka 2019

Proč Sýrie?

V Sýrii na Blízkém východě se stále válčí. Šest milionů Syřanů kvůli tomu opustilo své domovy. Žijí v obtížných podmínkách uprchlických táborů. Naštěstí se po osmi dlouhých letech válečný konflikt postupně uklidňuje. Spolu s tím roste naděje uprchlíků na návrat domů. Již v polovině minulého roku se k takovému kroku rozhodly desítky tisíc lidí.

Cesta zpět je však velmi komplikovaná. V Sýrii stále není bezpečno. Města a vesnice jsou zničené. Lidé obtížně hledají obživu. Syrské rodiny jsou přitom po letech na útěku vyčerpané – fyzicky, psychicky i finančně. Jejich situace je naléhavá.

Jak budeme pomáhat letos?

Libanonu pokračujeme v podpoře konkrétních uprchlických rodin. Nejvíc je zatěžuje, že za ubytování v nuzných bytech (v zemi nejsou uprchlické tábory) platí velmi vysoké nájmy. Vedle potravinové pomoci půjde o zajištění základních věcí do domácností, jako jsou přikrývky, topení nebo pračky.

Jordánsku, v uprchlickém táboře Za´atari [ŠA1] se zaměříme na kurzy malování keramiky. Ty slouží uprchlíkům postiženým mnoha traumaty jako arteterapie. Absolventi kurzů zároveň získají dovednost, která jim může sloužit jako zdroj obživy. Lidem nejvíce zasaženým válečnými traumaty poskytneme psychosociální podporu. Dětem nabídneme kurzy práce s emocemi skrze brazilský tanec Capoeira.

Chci darovat

Více informací na www.postnisbirka.diakonie.cz.

O postní sbírce

Postní sbírku pořádá Středisko humanitární a rozvojové spolupráce už dvanáctým rokem a zapojilo se do ní více než 100 sborů ČCE. V minulosti jste podpořili ženy v Etiopii nebo uprchlíky v Iráku a Barmě. Loni jsme se rozhodli věnovat ji dětem v jordánském uprchlickém táboře Zátarí.

Kontakt pro více informací.

Diakonie pomáhá v oblasti Blízkého východu s podporou Ministerstva zahraničních věcí ČR.