Pomoc má mnoho tváří: Diakonie slaví 30 let

8. března 2019

Diakonie pomáhá dětem a dospělým, seniorům i lidem v různých životních krizích. Patří mezi nejvýznamnější poskytovatele sociálních služeb v ČR a je jedničkou ve speciálním školství. S vděčností, hrdostí i pokorou si to všechno uvědomujeme právě letos, kdy si připomínáme, že tu pro lidi kolem nás jsme už 30 let.

Pomoc má mnoho tváří: Diakonie slaví 30 let
8. března 2019 - Pomoc má mnoho tváří: Diakonie slaví 30 let

Narozeninové oslavy diakonického jubilea probíhají při různých akcích napříč Diakonií po celý letošní rok. Vrcholem bude velké společné setkání ve čtvrtek 20. června od 15 hodin v kostele U Salvátora v Praze. Slavnostní a zároveň svěží program s mnoha hosty nás provede třemi dekádami života Diakonie od porevolučních počátků až do dnešních dnů. Nebude chybět hudba nebo prostor pro setkání a rozhovory u kávy či sklenky vína. Zváni jsou všichni, kdo s námi chtějí narozeniny Diakonie společně oslavit.

Ke slavnostem Diakonie jsme připravili také web www.diakonie30.cz.

Najdete tam kalendář akcí středisek a škol, příběhy z Diakonie, informace k historii či hodnotám nebo možnost koupit Diakonii dárek k třicetinám. Zbrusu nová 36 stránková publikace s krásnými fotografiemi Karla Cudlína pak přibližuje každodenní život Diakonie v jeho pestrých podobách - pomoc má mnoho tváří.

Věděli jste, že Diakonie vznikla ještě před listopadem 1989?

Slavíme třicítku, ale počátky Diakonie v českých zemích se datují až do roku 1864, kdy evangelický farář Václav Šubert založil v Krabčicích pod Řípem „opatrovnu“ pro děti místních sedláků. Postupně vznikly různé spolky pečující o chudé a nemocné, z nichž nejvýznamnější byla Česká Diakonie. Ta fungovala až do roku 1959, kdy její činnost zakázal vládnoucí totalitní režim.

Diakonie byla oficiálně obnovena 1. června 1989, tedy čtyři měsíce před listopadovými událostmi sametové revoluce.

Obnovená Diakonie nejprve zavedla služby krizové pomoci v Praze, na různých místech v republice vybudovala stacionáře pro děti s mentálním postižením a založila první střediska poskytující domácí péči o seniory a lidi se zdravotním postižením. Diakonii se také vrátily do té doby státní domovy důchodců v Krabčicích, Myslibořicích a Sobotíně.

Na začátku nového tisíciletí

Diakonie se dále rozšiřovala o střediska působící na poli sociální prevence - nízkoprahové kluby určené dětem a mládeži, domy na půli cesty, občanské poradny nebo azylové domy. V roce 2003 přibyly také služby hospice.

Důležitý byl také vznik speciálních škol, jež se z legislativních důvodů oddělily od existujících středisek. Dnes provozuje Diakonie speciální školy určené především dětem s mentálním a kombinovaným postižením na 15 místech naší země.

V roce 2011 vzniklo Středisko humanitární a rozvojové spolupráce, které pomáhá při humanitárních katastrofách u nás i ve světě a soustředí se na rozvojovou pomoc v několika zemích světa. Důraz Diakonie klade i na vzdělávání, proto založila Diakonickou akademii, která připravuje kurzy celoživotního vzdělávání zaměřené na práci v sociálních službách.

V posledních letech Diakonie rozvíjí sociální podnikání a vytváří chráněná pracovní místa pro lidi s postižením. A stále roste. Za poslední rok už pomohla téměř 30 tisícům lidí.

IMG_8756   IMG_7728  DSC_5317  untitled-108