Nezapomenutelných zážitků je spousta

9. října 2018

Mnozí lidé s lehčími hendikepy nepotřebují celodenní péči. Spíše jim prospěje dopomoc k samostatnému životu. I tím Diakonie slouží. Jak? O tom jsme mluvili s paní Dagmar Zemanovou z Diakonie Střední Čechy.

Nezapomenutelných zážitků je spousta
9. října 2018 - Nezapomenutelných zážitků je spousta

Vedete zařízení sociální rehabilitace a sociálně terapeutické dílny. Pro laika jsou to trochu záhadné názvy. Co se za nimi skrývá?

Naši klienti mají různá omezení, ale jsou schopni žít do značné míry samostatně. My jim v tom pomáháme. V sociálně terapeutických dílnách si nacvičují pracovní návyky: vzít si vhodný pracovní oděv, do práce dorazit včas atp. Samozřejmě tam také normálně pracují. Máme dřevařskou dílnu, šicí dílnu, keramickou dílnu. Pracuje se ale i v lese. V zimě demontují v dílnách různá stará elektrozařízení.

A sociální rehabilitace?

Tam probíhá nácvik činností a výkonů potřebných pro normální život: vaření, praní, žehlení, sportovní aktivity, nakupování, plánování volného času, návštěva kina nebo divadla, cestování veřejnou dopravou… Naši klienti jsou ledasčeho z toho schopni, jen potřebují delší trénink šitý na míru jejich potřebám, aby to zvládli samostatně.

Začínající kolegyně či kolega Vás žádá o radu, na které tři věci si má dávat při práci největší pozor. Co mu poradíte?

Aby byl vůči klientům trpělivý, empatický, aby jim naslouchal, ale aby si zároveň stanovil určité profesionální hranice, za které ve vstřícnosti vůči klientovi nepůjde.

Působíte ve dvou velkých městech středočeského kraje – v Čáslavi a Kolíně. Jiné město, jiný duch. Platí to i o vašich službách?

Platí. Ačkoliv jsou na papíře úplně stejné, v praxi má každá svůj jedinečný charakter. V Čáslavi máme rozlehlou budovu, ve které je i speciální a praktická škola. Je to tam krásné, velké a plné lidí. V našich službách v Čáslavi je také převaha mužů, takže je to tam takové akčnější. V Kolíně naproti tomu vládne rodinná atmosféra. Je to tam maličké, všechno včetně úklidu si klienti s pracovníky musí obstarat sami. Součástí je sezónní kavárnička s výhledem na chrám sv. Bartoloměje, kde klienti nacvičují obsluhu.

Sociálně terapeutické dílnyCo Vás povzbuzuje, z čeho čerpáte energii?

Z práce samotné, prostě mě baví. Nabíjí mě i samotní klienti, dokážou být úžasně nadšení, když se jim něco povede. Posílí mě i dobrá nálada v týmu, nebo když se na akcích dobře prodávají naše výrobky. Soukromě mě nabíjí rodina, přátelé a cestování.

Co byste chtěla změnit?

Ráda bych změnila povědomí veřejnosti o sociálních službách, aby si veřejnost více naší práce vážila – a to i ta odborná, učitelé, lékaři. Zdá se mi, že ne všem dochází, v čem jsme prospěšní a jak je naše práce potřebná. Kdyby to šlo, chtěla bych více pracovníků pro služby péče a více financí pro všechny pracovníky. A snad i méně papírování.

Co se Vám z Vaší praxe obzvlášť vrylo do paměti?

V roce 2017 jsme na diakonický ples nacvičili s klienty vystoupení na hudbu Boney M. Měli jsme k tomu vhodné obleky a paruky, pracovníci i klienti. Sklidili jsme ohromný potlesk. Pozoruhodné také je, jak praxe u nás mění studenty. Na začátku přijdou, mají obavy. Letos se mi stalo, že když u nás studentka po čtyřech týdnech končila, dojetím plakala. Nechtěla odejít. Dnes má dobrovolnickou smlouvu. Nebo např. klient a klientka ze služeb v Kolíně a Čáslavi vytvořili pár a dnes spolu spokojeně žijí již třetí rok. Jára z Kolína, muž s autismem, k nám nastoupil a vůbec nechtěl opustit svůj osobní box. Dnes celé dopoledne pracuje s ostatními. To je velký úspěch. Nezapomenutelných zážitků je spousta.

Diakonie Střední Čechy vznikla sloučením tří původně samostatných středočeských středisek. Její pracoviště najdete v devíti městech a obcích kraje. Pomáhá osobám s postižením, seniorům a lidem s demencí, matkám a rodinám v krizi, lidem v tíživé životní situaci a dětem. Celkem poskytuje 11 sociální služeb, o jejichž provoz se stará 120 zaměstnanců.

www.diakonie-stred.cz