Místo betonu květiny a prolézačky: stavíme novou zahradu pro děti s postižením

13. února 2019

Díky našim pravidelným dárcům vznikne u speciální školy Diakonie na Praze 4 nová zahrada. Na místě betonového plácku s lavičkami a suchou trávou rozkvetou květiny a vyrostou originální prolézačky pro rozvoj dětí s postižením.

Místo betonu květiny a prolézačky: stavíme novou zahradu pro děti s postižením
13. února 2019 - Místo betonu květiny a prolézačky: stavíme novou zahradu pro děti s postižením

Do školy chodí děti s mentálním postižením, více vadami a s autismem. Vládne tu rodinná atmosféra,  třídy mají od čtyř do osmi žáků. Vedle základů čtení, psaní a počítání a poznávání světa kolem nás mají děti pracovní výchovu a také se učí dát najevo, že mají hlad, že se cítí v nepohodě nebo že stojí o společnost druhého. I v tom se dají dělat pokroky, které někdy působí skoro jako zázrak.

Pro školáky chceme vybudovat novou zahradu, která pomůže rozvíjet smyslové vnímání. Z darů společenství dárců pořídíme jednotlivé herní prvky, které tyto smysly podporují.

Hmat se uplatní ve velkých zahradních prvcích: pískovna nebo kuří noha, to posílí i jistou manuální zručnost. Sluchové buňky si děti procvičí přes šeptandu, která přenáší zvuky na delší vzdálenost. Pro zrak, čich i chuť tu jsou třeba květiny a keře, které jsou krásně barevné a během roku se mění. Pro radost i trochu pohybu bude na zahradě zapuštěná trampolína a basketbalový koš.

Zahrada bude hotová v průběhu letošního roku a otevřeme ji i pro děti z okolního sídliště.

Členové společenství dárců přispívají tam, kde dotace a granty nestačí. Přidejte se k nim i vy na www.diakonie.cz/darci.

Číst víc o společenství dárců

Stavba už začala      52706496_1882792105165168_141460490265034752_o

Z prvního dne stavby (18. února 2019)