Evangelická církev slavila 100 let. Její Diakonie byla u toho.

2. října 2018
Evangelická církev slavila 100 let. Její Diakonie byla u toho.
2. října 2018 - Evangelická církev slavila 100 let. Její Diakonie byla u toho.

Oslavy 100. výročí vzniku Českobratrské církve evangelické se konaly o uplynulém víkendu v Pardubicích. Diakonie se také účastnila, a to nepřehlédnutelně. Účastníci oslav mohli nakoupit výrobky chráněných dílen, kde pracují lidé s handicapy. Své zboží nabízela soběslavská Diakonie Rolnička, Diakonie Střední Čechy a Diakonie Litoměřice. K prohlídce zval originální pojízdný nízkoprahový klub Uličník, který do Pardubic dorazil až z Domažlicka, kde jej provozuje Diakonie Západ. Diakonie Západ také občerstvovala kolemjdoucí vodou v rámci benefiční kampaně Voda pomáhá. Pomáhalo též víno – jeho nákupem bylo možné podpořit Diakonii v Nosislavi. Projekt Pečuj doma nabízel možnost vyzkoušet si pohyb v takzvaném „seniorském obleku“, který dává zdravému člověku pocítit, jaké to je mít sníženou pohyblivost (oblek laskavě zapůjčila Diakonie Valašské Meziříčí). Fanoušci moderních technologií mohli hrát počítačové hry ovládané pouze očima. Byla to ukázka technických vymožeností, které zcela imobilním lidem nabízí diakonické Středisko celostátních programů a služeb. A kdo vyplnil diakonický kvíz, mohl se těšit na slosování a lahev diakonického vína. Podívejte se na fotky.

Foto: Karel Cudlín