Dnes je mezinárodní den seniorů

1. října 2019

Senioři patří mezi významnou skupinu klientů Diakonie, jednoho z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR. Počet seniorů, kteří využívají služeb Diakonie, se jen za loňský rok přiblížil pěti tisícům. Ať už jde o obyvatele domovů pro seniory či ty, které naši pracovníci navštěvují v domácím prostředí, je pro nás každý z jejich životních příběhů důležitý. Připomínáme si je u příležitosti mezinárodního dne seniorů (1. října).

Dnes je mezinárodní den seniorů
1. října 2019 - Dnes je mezinárodní den seniorů

IMG_8789Je sedm hodin ráno a pečovatelkám v Diakonii Sobotín právě začíná směna. Sobotín leží na úpatí Jeseníků a počasí je dnes vpravdě jesenické: ve smrčinách na vrcholcích kopců leží mlha, vzduch je prosycený vodou, nebe souvisle pokrývají mračna. Člověk má skoro chuť celý den prolenošit. Na to teď ale není čas. Pečovatelky čeká intenzivních dvanáct hodin péče o seniorky a seniory s projevy demence. Náš kolega Adam strávil jednu směnu s pečovatelkami. Přečtěte si celou reportáž zde.

Jaké služby mohou senioři v Diakonii využít?

Jako lidstvo jsme se ocitli v době dlouhověkosti. Přináší to velké výhody, ale i rizika. Stačí banální úraz a z člověka v plné síle se rázem stane „osoba se sníženou soběstačností“. Potřebuje dopomoc 24 hodin denně a prostředí, ve kterém se může cítit bezpečně. Domovy odpočinku ve stáří, které provozuje Diakonie, takové prostředí nabízejí. Každý pokoj je vybavený svým vlastním nábytkem, prostor je zabydlený desítkami předmětů, společenská místnost působí jako pohodlný klub. Někdy je součástí i zahrada s bylinkami a zvířátky.

Mnohdy ale stačí pomoc doma: na řadě míst ČR poskytujeme pečovatelskou službu či osobní asistenci na pomoc s různými úkony v domácím prostředí, nebo také ošetřovatelské služby, kdy zdravotní sestry pomáhají s ošetřováním ran, aplikací injekcí a léků apod.

Služby denních a týdenních stacionářů pro seniory zase slouží těm, kteří ještě mohou bydlet doma, aleDomov Harmonie - Klubovna přes den či přes týden potřebují podporu, péči i společnost druhých lidí.

Pro poslední dny života prožité důstojně a uprostřed svých blízkých pak fungují služby hospicové péče.

Podle statistik každý pátý člověk o někoho blízkého pečuje. Leckdy je to nesnadný úkol na roky. Na podporu laických pečujících Diakonie organizuje unikátní komplexní poradenský projekt Pečuj doma. Lidé mohou využít bezplatnou linku 800 915 915, navštívit kurzy pro pečující, dostupné jsou návody a videa k pečování a další praktické rady a informace.

Tisková zpráva ke stažení

infografika