Česko zná nejlepší pečovatele roku 2020, vyhlášení bylo netradiční

1. prosince 2020

Diakonie ČCE, jeden z nevýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb, a Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, společně pořádaly již 8. ročník celostátního ocenění s názvem „Národní cena sociálních služeb - Pečovatel/ka roku 2020“. Slavnostní vyhlášení se letos nemohlo uskutečnit v tradiční podobě slavnosti na pražské Novoměstské radnici, přesto se pořadatelé rozhodli letošní ocenění nezrušit a vyhlásit je online na www.pecovatelkaroku.cz.

Česko zná nejlepší pečovatele roku 2020, vyhlášení bylo netradiční
1. prosince 2020 - Česko zná nejlepší pečovatele roku 2020, vyhlášení bylo netradiční

„Letos více než kdy jindy mohla celá česká společnost zaznamenat, kdo jsou ti pracovníci v tzv. první linii, kteří nadále každodenně pečují o tu nejohroženější a nejzranitelnější skupinu obyvatel. Patří jim všem veliký dík, uznání a respekt,“ říká Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Cílem Národní ceny je podpořit ty, jejichž významným každodenním úkolem je pečovat a pomáhat potřebným. Na jednotlivá ocenění jsou každoročně navrhováni mimořádní, obětaví a zodpovědní pracovníci a pracovnice sociálních služeb. Nominace do Národní ceny mohli zasílat za svoji favoritku či favorita samotní uživatelé služeb, rodiny a přátelé klientů nebo také spolupracovníci nominovaných.

Finalisty a vítěze každé z pěti kategorií vybírá každoročně komise složená z odborníků ze sociální oblasti. Pořadatelé se ale pro letošní finále rozhodli pro výjimku: „Titul vítězů jsme letos udělili všem sedmnácti finalistům. Symbolicky tak vyjadřujeme uznání, respekt i povzbuzení všem pracovníkům v první linii v roce, který v sociálních službách přinesl a přináší mimořádně náročné situace,“ shrnuje Jan Soběslavský, ředitel Diakonie.

Profily všech oceněných spolu s dalšími informacemi jsou na webu www.pecovatelkaroku.cz

V Česku pracuje v sociálních službách 100 tisíc lidí, z toho 65 tisíc v tzv. přímé péči.  (Zdroj: MPSV, ČSÚ)

K Pčovatelce