Pečovatelka roku 2020

Každý rok oceňujeme ty, jejichž významným každodenním úkolem
je pečovat a pomáhat potřebným.

"Milé pečovatelky, milí pečovatelé, potřebujeme vás všichni. Každého z nás totiž někdy opustí síly. Potom se neobejdeme bez vaší péče, kterou vy vykonáváte s láskou, poctivě a s úsměvem. Pomoc druhým je vaše povolání – jedno z nejdůležitějších na světě. Máte můj hluboký obdiv."

Hana Maciuchová,
herečka a patronka ocenění

26. ledna nás Hana Maciuchová opustila. Byla pro nás nesmírně důležitá. Nejen jako báječná herečka, která desítkami divadelních a televizních rolí provázela naše životy.

Před více jak deseti lety se rozhodla podpořit tradiční cenu Pečovatel/ka roku, kterou Diakonie pořádá spolu s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR. Stala se patronkou akce, její hlavní tváří. Nic za to nechtěla, zato mnoho dávala. Pečovatelky a pečovatele pro jejich náročnou a potřebnou práci obdivovala.

Slavnostní vyhlášení ceny se každým rokem konalo na přelomu listopadu a prosince. Hana Maciuchová jím provázela. Předčítala medailonky oceněných, což pro mnohé pečovatelky a pečovatele možná bylo tou největší odměnou. Recitovala poezii. Na závěr se ochotně se všemi fotila.

Ačkoliv pro ni naše akce musela být další komplikující položkou v nabitém hereckém programu, vždy souhlasila s účastí na dalším ročníku. Dalo se na to spolehnout. Co si do diáře zapsala, to platilo. Dorazila vždy perfektně připravená, zároveň bez problémů zvládala improvizaci i souhru se spolumoderátory – za všechny vzpomeňme Táňu Fischerovou či Alfréda Strejčka.

Slavnostnímu vyhlášení ceny Pečovatel/ka roku dodávala jiskru i hloubku. To hlavně díky jejímu vkladu se pokaždé povedlo.

Loni jsme si s ní telefonovali naposledy. Řekla nám, že se přesunula z Prahy na Moravu, kde vládne hluboký – tedy mlžný a deštivý – podzim, a tentokrát s ní počítat nemůžeme. Zdravotní stav to nedovolí. Pečovatelům a pečovatelkám však poslala alespoň milý vzkaz.

Hana Maciuchová už tu s námi není. Bude nám chybět, bolestně chybět. Cosi však zůstává. Poznali jsme ji jako ženu, která měla ráda svou profesi, měla ráda lidi a měla ráda život. Nějak zvláštně přímo a bezpodmínečně. Existuje krásnější odkaz, který po sobě člověk může zanechat?

Co je vlastně Pečovatel/ka roku

Dlouholetý zažitý název je Pečovatel/ka roku, oceňujeme však nejrůznější profese v sociálních službách. Nominace přijímáme v průběhu roku od kolegů či rodinných příslušníků navržených. Vítěze každoročně vyhlašuje odborná porota v pěti kategoriích. Šestou je pak Cena veřejnosti, o níž rozhodují lidé v online hlasování. Akci společně pořádají Diakonie ČCE a Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Letošní ocenění nerušíme!

Slavnostní finále letos nemůžeme uspořádat tradičně v krásných prostorách pražské Novoměstské radnice za účasti významných hostů veřejného života. Přesto jsme se rozhodli letošní ocenění nezrušit ani nepřesouvat na neurčito. Právě v roce, který  přinesl a přináší mimořádně náročné situace, víc než jindy považujeme za důležité poděkovat těm, kdo také stojí v první linii a zaslouží si uznání, respekt i povzbuzení.

Letošní výsledky vyhlašujeme online na tomto webu

S ohledem na mimořádně náročný rok jsme se letos rozhodli první místa v jednotlivých kategoriích udělit všem finalistům. Proto zde prezentujeme s vděčností všech 17 jmen finalistů po jednotlivých kategoriích v abecedním pořadí. Všechny zároveň pozveme na slavnost příštího ročníku.

Projděte si jména a příběhy všech oceněných.

U každého najdete fotografii, medailonek a někde také videopozdrav či vzkaz.

POBYTOVÉ SLUŽBY | TERÉNNÍ SLUŽBY | AMBULANTNÍ SLUŽBY | SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK | MANAŽER

TIP: Jak se vyznat v jednotlivých kategoriích? Obrázek zvětšíte kliknutím.

kategorie Pobytové služby

Benedikta Bartoňová

circle-cropped (2)

Hospic sv. Jana N. Neumanna, o.p.s.

(Vítězka ceny veřejnosti)

Sestra Benedikta pracovala 11 let v prachatickém hospici, a kdyby ji řeholní povinnosti letos v létě nedonutily změnit působiště, pracovala by zde stále. Sestra Benedikta vždy vynikala nesmírnou obětavostí, skutečným uměním naslouchat a ve vhodnou chvíli přispět dobrou radou. Celých 11 let neúnavně doprovázela umírající a jejich blízké v těžké životní situaci. Tím, čím se mimo jiné odlišovala od ostatních, byla její ochota pomáhat nejen pacientům, ale i kolegům v týmu. Práce v hospici je těžká, určitě náročnější psychicky než fyzicky, a sestra Benedikta tu vždy byla pro všechny, kteří potřebovali podpořit, poradit nebo vyslechnout. Kolegové se na společnou službu se sestrou Benediktou vždy těšili, protože byla optimistická a udržovala dobrou náladu např. zpěvem nebo vtipy, které dobře a ráda vypráví.

Benedikta Bartoňová: "Chci poděkovat všem, kteří mne podporují v mém životě..."

Markéta Blažková

circle-cropped (1)

Domov pro seniory Havlíčkův Brod, p.o.

Markéta pracuje jako pečovatelka u klientů s Alzheimerovou chorobou i jinými typy demence. Je skromná, pečlivá, velice vlídná a empatická ke klientům i kolegům. Na jaře, kdy byla na celé pracoviště uvalena karanténa a všichni pracovníci čelili velice obtížné situaci, byla Markéta jednou z pečovatelek, na kterou se dalo spolehnout. Po celou dobu se vyznačovala velmi lidským a obětavým přístupem, kdy se dokázala ve vysoce obtížných podmínkách a s nasazením vlastního zdraví starat o nemocné klienty. Markéta také běžně komunikuje s rodinami klientů, které přicházejí do domova na návštěvu. Předává jim své zkušenosti, radí, jak nejlépe klienta podpořit a doprovázet v běžné péči o něj. Na druhou stranu si i ona ráda vyslechne, co měl klient v domácím prostředí rád, a snaží se to do péče o něj zahrnout.

Petr Halama

circle-cropped

Armáda spásy v České republice, z. s.

Petr pracuje v Armádě spásy téměř 25 let, z toho 11 let v Domě pod Svahem. Práce s lidmi bez domova, často závislými na alkoholu, je intenzivní a obzvláště náročná, Petr ji ale skvěle zvládá. Jeho kolegové oceňují, že ani po letech není vyhořelým pracovníkem, ba právě naopak – svými zkušenostmi a nadšením pro nové věci je neustále přínosem a povzbuzením a nápady z ně jen srší!  Je spolehlivým a nadstandardně pevným pilířem služby. Svým klientům naslouchá a neustále hledá nové způsoby řešení jejich životních situací. Ve svém týmu je výjimečný v tom, že klientům stříhá vlasy. Ze zarostlých chlapíků tak dělá elegantní muže, čímž přispívá k budování jejich sebevědomí.

Petr Halama: "Ocenění patří i mým kolegům..."

Hana Kozáková

circle-cropped (3)

Domov důchodců Rokytnice nad Jizerou

Hanka působí na pozici vedoucí služby domova pro seniory, kde velice svědomitě vede přidělený úsek. V práci staví na myšlence: spokojený klient rovná se spokojený pracovník. V době nouzového stavu se aktivně účastnila realizace opatření, které bylo nutné zajistit, sama navíc přicházela s praktickými možnostmi dalšího řešení. Byla klíčovou postavou a pravou rukou vedení organizace v řešení aktuálních situací, kdy společně hledali způsoby, jak s omezeními nakládat, aby se co nejméně dotýkala života klientů. Hanka se také podílela na natočení pozdravů klientů rodinám, které mělo veliký ohlas.

Hana Stejskalová

circle-cropped (4)

Domov seniorů Mšeno, p. o.

Hanka pracuje po celý svůj profesní život v pomáhajících profesích, z toho 17 let v Domově seniorů Mšeno. Je zkušenou a spolehlivou pečovatelkou, která umí naslouchat, je empatická, zodpovědná a lidská. Impulzem pro nominaci bylo naprosto ukázkové zvládnutí extrémně náročné situace během její noční služby, kdy v jednom z pokojů domova pro seniory začalo hořet. Hanka ve spolupráci s kolegyní, která měla noční službu s ní, zachovala profesionální, klidný a především lidský přístup, a přes vysoké riziko poškození vlastního zdraví zachránila před neštěstím nejen klienty, ale i prostory domova. Sama poté potřebovala hospitalizaci v nemocnici. Její mimořádná odvaha a obrovské profesní i osobní nasazení může být pro nás všechny velkou inspirací.

Hana Stejskalová: "Děkuji všem, že jsme to tenkrát zvládli..."

kategorie Terénní služby

Marcela Jansová

circle-cropped (5)

Kostka Krásná Lípa p.o.

Marcela je člověk, kterému se daří řešit i velmi složité situace. Tam, kde by to jiný vzdal nebo hledal snadnější cestu, vystupuje s odvahou a energií. V zájmu klientů neodbytně vystupuje také v jednání s institucemi, úřady, lékaři, policií, zaměstnavateli, majiteli bytů a dalšími složkami. Pro klienty je schopna vyjednat širší podporu i tam, kde měli dříve dveře zavřené. Klienti i komunita v obci jí důvěřují a pro řešení svých věcí vyhledávají právě její pomoc. Díky její práci má dnes řada lidí, kteří byli dříve bez domova, jisté zázemí, její práce si váží i vedení obce.

Lenka Kobzová

circle-cropped (6)

Jihoměstská sociální a.s.

Lenka vyniká jedinečným přístupem ke klientům, který vyvažuje profesionalitu s vřelým lidským cítěním. Je osobností, která udržuje spolupracující tým v dobré pohodě a jistotě, že jim v každé situaci poradí a pomůže. Na uživatele i kolegy působí jako silná a vyrovnaná osobnost. Pro klienty je nejen pečovatelkou, ale hlavně upřímným člověkem, který je nezklame a podpoří v nejrůznějších životních těžkostech. S naprostou lehkostí se dokáže seznámit s rodinou a najít společnou řeč ve prospěch klienta. Často se jí dokonce podaří podpořit vztahy v rodině klienta, které byly z různých důvodů narušené. Setkání s Lenkou je zkrátka vždy povzbuzující a příjemné.

Blanka Macková

circle-cropped (7)

Diakonie ČCE - středisko Vsetín

Blanka je jedinečná v přístupu k lidem. Je vždy pozitivně naladěná, usměvavá, milá a empatická vůči klientům, své rodině i svým kolegům. Je ochotná pomoci, umí naslouchat a nebojí se říct svůj názor. Vždy si najde čas a snaží se blíže poznat svého klienta a jeho osobní příběh. Blanka zvládá i mimořádné situace a nebojí se říct si o pomoc. Je skvělý týmový hráč, který poradí, pomůže. Její dlouholeté zkušenosti, a to i ty z církevního života, jsou pro některé kolegy nedocenitelné.

Pavel Procházka

circle-cropped (8)

Pečovatelská služba Praha 3

Pavel je „pan pečovatel“. Je oporou celého týmu a svým jedinečným chlapsky-praktickým a přitom empatickým přístupem ke každému úkolu a problému je mezi svými kolegy naprosto ojedinělý. Nic pro něj není neřešitelný problém. Ke každé situaci se umí postavit čelem a vše vnímá z pohledu klienta. Výjimečný je také svým optimistickým pohledem na každou situaci i problém. K práci pečovatele dospěl a dozrál v průběhu svého života a je na něm vidět, že ho práce naplňuje a má ji rád.

Jitka Sochorovská

circle-cropped (9)

Prosaz, z. ú.

Jitka pracuje v Prosazi již 4. rokem, čímž patří mezi její nejstabilnější terénní pracovníky. Vyniká zejména svou skromností, svědomitostí, zkušenostmi, cílevědomostí a neustálou chutí pomáhat všem klientům. Díky svým mnohaletým zkušenostem si umí poradit v krizových situacích a zejména má jasně stanovené hranice své práce. Jitka je výjimečná osobnost. Je to jednak z důvodu věku, kdy odvádí služby někdy i u svých vrstevníků, jednak jejím celkovým přístupem ke klientům a samotné práci.

kategorie  Ambulantní služby

Lenka Bernášková

circle-cropped (10)

Pečovatelská služba Praha 3

Lenka je pro své kolegy i klienty poklad. Ke každému přistupuje s hlubokou úctou a pokorou, vždy je připravená a ochotná pomoci. Výjimečnost jejího přístupu ke klientům tkví zvláště v kombinaci hluboce lidského a laskavého přístupu propojeného s profesionalitou. Lenka je nositelkou klidu, hlubokého porozumění a respektu. Je také velkou oporou pro svůj tým. Má-li například některá z jejích kolegyň problém s komunikací, je to právě Lenka, kdo dokáže situaci utišit a profesionálně zvládnout. Lenka je tady zkrátka vždy pro druhé a její pracovní kolektiv to dokáže ocenit. Nedají na ni dopustit.

Kategorie Sociální pracovník

Jana Linhartová

circle-cropped (11)

Domov Sue Ryder, z.ú.

V sociálních službách se Jana pohybuje od svých 15 let. Začínala jako dobrovolník v náhradní rodinné péči, další profesní roky strávila s mentálně postiženými lidmi. Zkušenosti sbírala také v azylovém domě. Pak se otevřela cesta k seniorům v Sue Ryderu, kde prošla hned několika pozicemi včetně nejvyššího vedení. Nakonec zakotvila na pozici metodika psychobiografického modelu péče a ukázalo se, že je jí tato role ušitá přímo na míru. Jana je obrovský profesionál, zároveň je velmi citlivá k potřebám každého, ať už je to klient, kolega nebo rodinný příslušník. Umí vždy zvolit správnou formu komunikace, je spolehlivým týmovým hráčem a klient je pro ni v práci vždy na prvním místě.

Andrea Holubová

circle-cropped (12)

Diakonie ČCE - Středisko sociální pomoci v Mostě

Andrea pracuje třetím rokem v sociálně aktivizační službě pro rodiny s dětmi v rámci Diakonie Most. Je to vynikající sociální pracovnice i kolegyně. S klienty mluví pro ně srozumitelným jazykem, umí naslouchat, povzbudit i poradit. V době nouzového stavu šila roušky, které svým klientům rozvážela společně s potravinami i úkoly do školy. Byla důležitým prostředníkem mezi rodinou a školou a pravidelně zajišťovala studijní materiály dětem, které doma nemají počítač. Podílela se také na doučování. Její kolegové ji respektují nejen za její odbornost, ale také lidský přístup.

Andrea Holubová: "Věřím, že nelehkou situaci společně zvládneme..."

Jana Pácaltová

circle-cropped (13)

Centrum sociálních služeb Jablonec nad Nisou, p. o.

Jana pracuje od roku 2013 v Centru sociálních služeb Jablonec nad Nisou, kde zodpovídá za terénní službu. Její práce v sociálních službách však daleko přesahuje rámec pracovní doby a běžného zaměstnání. Sociální práce pro ni znamená nikdy nekončící cestu učení a poznávání sebe sama skrz příběhy lidí, kteří potřebují pomoc. Při jednání s klienty vystupuje velmi přirozeně, ke každému přistupuje individuálně a s respektem. Za tímto přirozeným přístupem se však skrývá vysoká profesionalita, odborné znalosti a zkušenosti podložené jejím životním příběhem. Je to člověk na svém místě.

Klára Šenkyříková

circle-cropped (14)

Diakonie ČCE - středisko v Brně

Klára je dlouholetou oporou brněnské Diakonie. Pracuje jako sociální pracovnice v terénní pečovatelské službě, kde má mimo jiné na starost zejména oblast individuálního plánování služeb. Působí také jako zástupce kontaktního místa České alzheimerovské společnosti, kde poskytuje poradenství lidem s demencí a jejich rodinám, podílí se na vzdělávacích aktivitách, vede svépomocnou skupinu pro rodinné pečující a realizuje vyšetření paměti. Klára je ve své práci profík v tom nejlepším slova smyslu. S lidmi jedná s citem i humorem sobě vlastním a zároveň dokáže nastavit potřebné profesionální hranice. Mimořádná je její citlivost k lidským příběhům a náročným životním situacím klientů, kterou umí vyvážit svojí profesionalitou v jednání. Je na ni vždy spolehnutí, mít ji v zádech je pro její kolegy jistota.

Danuše Šimková

circle-cropped (15)

Město Jilemnice

Danuše před 40 lety položila základy pečovatelské služby v Jilemnici. Začínala jako sestra v bílém plášti, s láskou a obětavostí pak dovedla pečovatelskou službu do její dnešní podoby. Danuše si nominaci vysloužila hlavně proto, že neopouští své „dítě“. I když už měla odejít a užívat si zaslouženého důchodu, stále pracuje na poloviční úvazek jako sociální pracovnice. Její přístup je výjimečný, nezná slovo „nejde“. Není pro ni problém zastupování pečovatelek i vedoucí, řízení služebních vozů, práce přesčas nebo víkendové služby. Danuše je stále plná optimismu, s důvěrou se na ni obracejí jak pečovatelky, tak i klienti.

Přečtěte si vzkaz Danuše Šimkové: "Když jsem začínala, byla moje práce podřadná"

Manažer

Petr Hejl

circle-cropped (16)

Diakonie ČCE – středisko Betlém

Petr je ředitelem Diakonie Betlém. Pokud na někoho pasuje sousloví „klidná síla“, pak na Petra. Jeho výjimečnost spočívá zejména v jeho osobním přístupu. Kromě preciznosti a až pedantské čistoty v jeho rozhodování je vzácný svou pokorou. Klienti jsou pro něj na prvním místě. Jeden příklad za všechny – navzdory tomu, že zázemí pro uživatele služeb střediska lze považovat za nadstandardní, on a jeho tým po několik let pracovali z jen mírně upravených stavebních buněk. Zázemí pro sebe a svůj tým se prostě rozhodl vybudovat až naposled. Petrovi se více než kde jinde daří udržovat tým pracovníků ve funkční komunitě. Ta je ochotná ve smyslu poslání střediska snášet ne nevýznamnou zátěž, ale zároveň si vzájemně hájit svou kompaktnost a spolupráci postavenou na důvěře.

Podívejte se na vtipný pozdrav Petra Hejla a jeho týmu (jakákoli podobnost s jinými proslovy je čistě náhodná :))

Odborná porota

Finalisty (a v jiných letech také vítěze) všech kategorií pečlivě vybírá odborná porota složená ze zástupců obou pořádajících organizací. Jejími členkami jsou expertky, které se dlouhodobě pohybují v sociálních službách: Za Diakonii jsou to Michaela Lengálová a Eva Provazníková, za APSS ČR jsou to Alice Švehlová a Renata Kainráthová.

Slovo pořadatelů

"Všichni pracovníci sociálních služeb se stali jednoznačnými hrdiny dneška. Jejich služba seniorům, lidem s postižením či lidem v různých životních těžkostech byla (a stále ještě je) náročnější než jindy. Přesto v ní obstáli na výbornou. Věříme, že ocenění přinese nominovaným posilu do jejich nelehké práce a pro ostatní bude inspirací do budoucna."

Jan Soběslavský,
ředitel Diakonie ČCE

Diakonie Českobratrské církve evangelické už 31 let pomáhá dětem a dospělým, seniorům i lidem v různých životních krizích. Je jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR a jednička ve speciálním školství.

"Letos více než kdy jindy mohla celá česká společnost zaznamenat, kdo jsou ti pracovníci v tzv. první linii. Kdo v době, kdy více než polovina českých zaměstnanců zůstala doma či pracovala z domova, neváhal a nadále každodenně pečoval o tu nejohroženější a nejzranitelnější skupinu obyvatel. Patří vám všem veliký dík, uznání a respekt."

Jiří Horecký,
prezident APSS ČR

Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky je největší profesní organizací sdružující poskytovatele sociálních služeb v České republice. Je nezávislým spolkem právnických a fyzických osob poskytujících sociální služby.

Ivo_circle-cropped

Ivo Mareš, mluvčí Diakonie