Přesvědčte se,...

...že pomoc má mnoho tváří.

Zahajujeme výstavbu nového domova pro seniory s demencí

6. května 2022

Domov pro seniory v Novém Městě na Moravě se teprve začíná stavět a už má plně obsazeno

• Diakonie zahajuje výstavbu nového domova pro seniory a klienty s Alzheimerovou nemocí v Novém Městě na Moravě. Předání domova je plánováno na začátek roku 2024.
  • Kapacita domova je už teď plně obsazená. Podobných zařízení je u nás totiž akutní nedostatek.
  • Stavba je financována také příspěvky individuálních dárců Diakonie, kteří by měli přispět částkou 15 000 000 Kč.
  • Slavnostního poklepání základního kamene se zúčastnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě.
Zahajujeme výstavbu nového domova pro seniory s demencí
6. května 2022 - Zahajujeme výstavbu nového domova pro seniory s demencí

Nové Město na Moravě, 6. května 2022 - Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR, slavnostně zahajuje výstavbu domova Pomněnka v Novém Městě na Moravě. Domov bude sloužit především lidem s Alzheimerovou nemocí, kteří svůj život prožili v Novém Městě na Moravě a jeho okolí. Investorem a provozovatelem Pomněnky je Diakonie ČCE, středisko Myslibořice, kde o lidi s demencí pečují již více než třicet let.

„Péče o seniory je pro Diakonii velké téma. V České republice je nejběžnější tzv. neformální péče, to znamená, že se pečující starají o své blízké v domácím prostředí. Vedle toho je však potřeba navyšovat také kapacity pobytových služeb, zejména domovů se zvláštním režimem, kde zajistí kvalitní péči lidem s demencí nebo Alzheimerovou chorobou, kterých je v České republice více než sto tisíc. Mám velkou radost, že Diakonie staví nový domov, který bude splňovat nejmodernější požadavky jak v oblasti péče o seniory, tak co se týče architektury, designu a ekologie,“ říká Jan Soběslavský, ředitel Diakonie.

Poklepání základního kamene Pomněnky - uprostřed Jan Soběslavský, ředitel Diakonie ČCE

Domov Pomněnka je unikátní nejen proto, že splňuje nejmodernější požadavky v oblasti péče o seniory. Téměř z pětiny bude financovaný příspěvky od soukromých dárců Diakonie ČCE.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, uvedl: „Česká populace rok od roku stárne, což mimo jiné znamená, že se naše společnost musí umět o své seniory důstojně postarat. Nám všem je samozřejmě nejlépe ve vlastní rodině, kam přirozeně patříme, získáváme mezigenerační zkušenosti a vzájemně si pomáháme. Ne každý však může z nejrůznějších důvodů strávit závěr svého života v domácím prostředí a naší povinností je, abychom se postarali o všechny, kdo se o sebe už postarat nemohou. Z tohoto důvodu potřebujeme nové domovy pro seniory i domovy se zvláštním režimem, jaký se postaví i zde v Novém Městě na Moravě. Rád bych tímto poděkoval Diakonii, že svým klientům chce nabízet nejen vysoký standard a moderní prostředí, ale především profesionální a přátelský přístup, který dělá domov domovem.“

Poklepání základního kamene Pomněnky - Marian Jurečka

Domov Pomněnka bude též unikátní ekologicky šetrným provozem. Bude recyklovat teplo ze vzduchu, energii pro topení a ohřev vody bude čerpat z hlubin země, střecha bude pokrytá zelenou čepicí, která filtruje a zadržuje vodu.

Standardem budou jedno a dvoulůžkové pokoje s vlastním hygienickým zázemím. Pomněnka má bezpečný dvůr s parkovou úpravou a jsou zde společné prostory pro setkávání a práci s klienty.

Podrobnosti o projektu Domova Pomněnka včetně vizualizací najdete na webu: www.domovpomnenka.cz

Kontakt pro média:
Adam Šůra, sura@diakonie.cz, tel. +420 777 198 015