Pečovatel/ka roku 2016: známe jména oceněných

16. listopadu 2016

NÁRODNÍ CENA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB – PEČOVATEL/KA ROKU 2016 zná hlavní oceněné. Jejich jména zazněla při včerejším slavnostním ceremoniálu na pražské Novoměstské radnici, kterým provázely patronka Národní ceny Hana Maciuchová a moderátorka Marie Retková. Cílem ocenění je podpořit ty, jejichž významným každodenním úkolem je pečovat a pomáhat potřebným. Kdo jsou tedy hlavní ocenění v jednotlivých kategoriích?

Pečovatel/ka roku 2016: známe jména oceněných
16. listopadu 2016 - Pečovatel/ka roku 2016: známe jména oceněných

Marcela Nyčová v kategorii „pobytové služby“

Marcela NyčováPomáhá klientům Domova na Hrádku, kteří přešli z domova pro osoby se zdravotním postižením do chráněného bydlení. Klienti ji respektují a věří ji – vědí, že je paní Marcela Nyčová vede do běžného života. Je též nápomocná kolektivu pracovníků svými bohatými zkušenostmi, znalostmi i dovednostmi. Má z čeho čerpat – praxe paní Nyčové činí úctyhodných čtyřicet let.

Alena Čížková v kategorii „terénní služby“

Alena Čížková„Až já budu potřebovat opatrovat, tak si zamlouvám Alču“, říkají často o Aleně Čížkové spolupracovníci z vizovického zařízení Dotek. Její suchý smysl pro humor pomáhá: situace může být sebesložitější, ale když je nablízku Alena, je jasné, že „všechno bude v cajku.“ Má ráda rozmanitost, smysluplnost a lidskost. Ví, že péče neznamená starost jen o tělo; při své práci má na zřeteli i duši člověka.

Věra Chaloupková v kategorii „ambulantní služby“ a v kategorii „cena veřejnosti“ (2640 hlasů v internetovém hlasování)

Věra ChaloupkováDíky svému lidskému vnímavému přístupu k lidem, dokáže najít cestu i k uživatelům v těžkém stádiu demence, se kterými si ostatní pracovníci nevědí rady. Dovede rozpoznat, jaký individuální přístup k uživateli zvolit. Usnadňuje tak péči o klienta celému týmu pracovníků olomouckých Sociálních služeb pro seniory. A samotnému klientovi pomáhá zkvalitnit život.

Jaroslava Slivoňová v kategorii „sociální pracovník“

Jaroslava SlivoňováPracuje v Domově pro seniory Chodov – a jakoby byla pro tuto práci stvořena. Výborně zvládá aktivity jako reminiscence, cvičení a zkrátka vše, co naplňuje aktivní trávení volného času seniorů. Plně využívá svoje bohaté teoretické vědomosti, které umí doplnit tím podstatným a hlavním, co je pro práci se seniory potřeba – srdcem.

Věra Bařinová v kategorii „manažer sociálních služeb“

manažerka rokuZ Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou dokázala vybudovat špičkové zařízení. Důsledně se zaměřuje na kvalitu poskytovaných služeb. Zařízení letos obhájilo Značku kvality s nejvyšším bodovým hodnocením, prošlo interním auditem E-qalin, stalo se certifikovaným pracovištěm Bazální stimulace, zapojilo se do projektu QQT a v poslední době se zaměřuje na Psychobiografický model péče o seniory. Mezi pracovníky se Věra Bařinová snaží vytvářet pěkné vztahy a svůj tým přirovnává k dobře sehranému orchestru. Pro klienty zajišťuje setkání se známými osobnostmi a bohatý kulturní život.

Vyhlášení NÁRODNÍ CENY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB – PEČOVATEL/KA ROKU 2016 se konalo pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí, starostky Městské části Praha 2 Jany Černochové a místostarostky Městské části Praha 2 Alexandry Udženiji, která přišla oceněné osobně podpořit. Za ministerstvo byl přítomen náměstek Petr Krčál, za pořádající organizace Petr Haška, ředitel Diakonie Českobratrské církve evangelické, a Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Poděkování patří též sponzorům, kterými tradičně jsou firmy HARTMANN – RICO, a. s.,  IReSoft, s. r. o. a AG FOODS Group, a. s..

4 10 11

tisková zpráva ke stažení