Začíná rekonstrukce speciální školy V Zápolí

Image
Milan Černý Zápolí
Rekonstrukcí navýší škola kapacitu na 80 míst pro děti s nejtěžším postižením. V rozpočtu rekonstrukce chybí dva miliony korun, přispět mohou jednotlivci
i firmy. Finanční prostředky státu směřují k inkluzi těchto dětí do běžných škol, které je ale často odmítají. Speciální školy jsou také vyčleněny z investičních projektů EU na rekonstrukce či navýšení kapacity.
14/09/2022

Praha 14. září 2022 – Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v ČR, začíná s rekonstrukcí speciální školy v Praze 4 V Zápolí.

Speciální škola Diakonie ČCE V Zápolí již více než 28 let vzdělává cca 48 žáků s mentálním a kombinovaným postižením a je často poslední záchranou zoufalých rodičů. Přijímá totiž i ty žáky, které ostatní školy odmítají, protože péče o ně je příliš náročná.

„Třídy jsou malé, v každé se učí okolo šesti až osmi žáků, tak jak tomu bývá ve všech speciálních školách. Dostali jsme se do situace, kdy bez zásadní rekonstrukce nebudeme moci dále fungovat. Jednoduše nám hrozí, že nám škola spadne na hlavu. K tomu všemu je v Praze zásadní nedostatek míst pro děti s těžkým postižením. My ale díky rekonstrukci školu nejen opravíme, ale zároveň navýšíme její kapacitu až o 40 nových míst,“ uvedl Milan Černý, ředitel Mateřské školy a základní školy speciální Diakonie ČCE Praha.

V rozpočtu chybějí peníze, darovat mohou jednotlivci i firmy

V rámci rekonstrukce dojde k úpravě stávajících prostor, k bezbariérovým úpravám a také k vytvoření specializovaných relaxačních míst pro žáky s autismem. Po rekonstrukci bude škola moci fungovat dalších 30 let.

V rozpočtu rekonstrukce stále chybí částka dva miliony korun. Diakonie proto oslovuje dárce s prosbou o pomoc. Přispět na rekonstrukci školy V Zápolí mohou jednotlivci i firmy prostřednictvím darovacího formuláře na stránkách školy: skolapraha.diakonie.cz.

„Finanční prostředky státu směřují k inkluzi těchto dětí do běžných škol, které je ale odmítají. Rodiče se dostávají do složité situace, kdy jejich dítě má povinnou školní docházku, ale zároveň pro něj není místo. Jedná se o dlouhodobě neřešený problém. Speciální školy v Praze jsou vyčleněny z investičních projektů EU na rekonstrukce či navýšení kapacity. Proto i my získáváme prostředky na rekonstrukci z řad individuálních a firemních dárců,“ vysvětluje Milan Černý.

Image
Milan Černý ve škole

Chybějící místa ve speciálních školách

Míst ve speciálních školách je v Praze nedostatek, přitom právě speciální školy nejen pomáhají rodinám ulehčit každodenní péči, ale přispívají také k individuálnímu rozvoji schopností dětí.

„Bez školy V Zápolí by byl náš život výrazně složitější. Dnes bych už možná mohla pracovat na částečný úvazek z domova, ale když byla dcera mladší, nepřipadalo by to v úvahu. Základní vzdělání je totiž povinné pro všechny a dceru bych musela vzdělávat sama doma. Poslední rok na mateřské dovolené jsem věnovala shánění školky pro dceru – téměř všude nás odmítli, až jsme se vlastně náhodou dozvěděli o škole V Zápolí. Na školku tu navazuje rovnou speciální škola, takže Evička mohla plynule pokračovat, což je úžasné,“ vysvětluje Dana Šalamunová, matka dnes již 14leté žačky školy.

Image
Evička

„Moje dcera Evička za dobu, kdy školu navštěvuje, udělala ohromné pokroky. Začala pít normálně ze skleničky, zlepšila se v mluvení. A když jí druzí nerozumí, umí si poradit. Za naši školu dám ruku do ohně, “ doplňuje Dana Šalamunová.

Image
Dana Šalamunová