První Krabice od srdce dorazily k dětem z Ukrajiny. Lidé jich naplnili 30 tisíc

Image
Krabice od srdce pro ukrajinské děti
Lidé ve sbírce Krabice od srdce přispěli celkem 30 000 krabic, které naplnili nejrůznějšími hračkami či dobrůtkami pro ukrajinské děti prchajícími před válkou. Sbírku zorganizovaly společně TV Nova a Diakonie.
22/03/2022

V asistenčních centrech bylo potřeba nějak zabavit děti od rodin, které tam řešily nutné dokumenty pro dočasný pobyt v Česku. Proto TV Nova ve spolupráci s Diakonií uspořádala sbírku Krabice od srdce s cílem vybrat co nejvíce zábavných balíčků pro děti.

Charitativní akce pro veřejnost se konala o víkendu od pátku 18. do neděle 20. března na sběrných místech u poboček sítě hypermarketů Albert a u Thomayerovy nemocnice v Praze. Lidé přispěli celkem 30 tisíci krabicemi.

Image
Krabice od srdce pro ukrajinské děti

"Snažíme se pomáhat těm nejzranitelnějším, tedy dětem zasaženým válkou na Ukrajině. Naším cílem je jim alespoň trochu usnadnit pobyt v České republice a přinést jim do života zpět úsměv a radost. Jsem nadšená mírou zapojení nejen dobrovolníků a dárců, ale i celkovou náladou kolem sbírky," říká generální ředitelka TV Nova Klára Brachtlová.

​"Krabice nám nosili malinké děti s rodiči, celé školní třídy, skauti, senioři i firemní dárci. Celou sbírku jsme mohli uskutečnit díky obětavé pomoci dobrovolníků, kteří dárky na stáncích přijímali a třídili. Obrací se na nás také pomáhající organizace s žádostí o krabice pro ukrajinské děti," doplňuje manažerka Krabice od bot za Diakonii Zdeňka Sobotová.​

Na jednotlivých místech se zapojilo 420 dobrovolníků. Sběrná místa se otevřela v rekordně rychlém čase na 38 místech u poboček sítě Albert a jedno u Thomayerovy nemocnice v Praze. Vybralo se téměř 30 000 krabic, které naplnily dvanáct kamionů.

Hned o víkendu si prvních zhruba 700 krabic převzala plzeňská Diakonie, která pomáhá vybavit ubytovnu pro uprchlíky a připravuje adaptační programy pro děti uprchlíků v několika městech. Dárečky se v dalších dnech rozvezou do asistenčních center, do sociálních služeb nebo do ubytoven pro uprchlíky po celé České republice.