Pilotní ročník projektu Psaní od srdce udělal radost více než 4 000 seniorů

Image
Pilotní ročník projektu Psaní od srdce udělal radost více než 4 000 seniorů
První ročník projektu Psaní od srdce, jehož cílem bylo během dvou týdnů shromáždit tisíce dopisů a pohledů určených pro seniory od pisatelů z celé České republiky, je u konce. Společnými silami zájemci odeslali psaní více než čtyřem tisícům lidí důchodového věku a přes dva tisíce dopisujících se přihlásilo i k pravidelnému kontaktu, čímž přinášejí zapojeným seniorům ještě více radosti než jednorázovým psaním.
24/05/2023

Diakonie ČCE a TV Nova uspořádaly pilotní ročník projektu Psaní od srdce, který měl za cíl překonávat bariéry mezi generacemi a zároveň ukázat seniorům, že je v naší společnosti celá řada lidí, jimž na nich záleží. Psaní od srdce tak putovala seniorům žijícím v domovech a k osobám důchodového věku, kteří žijí sami ve svých domácnostech a jsou v péči terénních sociálních služeb.

Od 24. dubna do 7. května 2023 se k iniciativě Psaní od srdce přihlásilo 3 480 pisatelů. Někteří z nich si dokonce vzali za své napsat více seniorům. Podařilo se tak bez větších obtíží sehnat pisatele pro všech 4 042 seniorů z celé ČR.

„Máme velkou radost, že se naše pozvání k dopisování se seniory setkalo s takovým ohlasem. Psaní a dostávání dopisů je pro řadu lidí spojené s krásnými vzpomínkami, třeba na milostná psaní nebo dopisování s kamarády z tábora. Velký úspěch projektu svědčí o tom, že Psaní od srdce nabídlo lidem možnost se k této krásné činnosti vrátit, a ještě udělat něco smysluplného pro lidi ve svém okolí,“ říká Zdeňka Sobotová, vedoucí oddělení péče o dárce Diakonie ČCE.

„Když jsme s Diakonií začali mluvit o dalším společném projektu, shodli jsme se na tom, že bychom tentokrát rádi nějakým způsobem podpořili seniory. A to jak v domovech, tak ty, kteří žijí sami doma. A tak vznikla akce Psaní od srdce. Je skvělé, že se projekt setkal s nadšením nejen veřejnosti, zaměstnanců TV Nova, ale i známých osobností. Díky velkému zájmu jsme náš cíl dokázali naplnit za pouhých deset dní. Všem za to moc děkujeme. Navíc jsme byli velmi potěšeni i tím, kolik nám přišlo dopisů, kreseb a obrázků ze škol. Je krásné vidět, že propojení generací funguje, a nesmíme na něj zapomínat,“ shrnuje Klára Brachtlová, jednatelka TV Nova.

Radost na dopisním papíře v domovech i domácnostech

V těchto dnech dopisy stále přicházejí. Jednotlivým seniorům je předávají terénní sociální pracovníci při osobních návštěvách, v domovech se čtou v soukromí na pokojích, ale i hromadně při společných aktivitách. V následujících týdnech bude každému pisateli doručena zpětná vazba a fotografie z rozdávání a čtení dopisů.

Zájemců o pravidelné dopisování je po skončení registrační fáze projektu výrazně více, než se předpokládalo. V následujících týdnech budou pořadatelé hledat vhodné seniory a seniorky k dopisování, přičemž budou dávat přednost zařízením, k nimž se zájemci registrovali, nebo alespoň těm, které se nacházejí ve stejném kraji.

„Dopisy dělají seniorům velkou radost. Byl jsem při předávání psaní v domově v Rokycanech a opravdu mě to dojalo. Čtení a prohlížení dopisů přineslo smích a rozzářené oči. Lidé k dopisům přikládají fotky svých dětí nebo mazlíčků a dávají si záležet, aby byl dopis nejen krásně a čitelně napsaný, ale i v pěkně ozdobené obálce. Dámy si navzájem ukazovaly, jakou fotku dostaly, vyměňovaly si informace o autorech dopisů, ozývalo se: ‚Já mám Tomáška, je mu šest měsíců,‘ “ říká Ondřej Hladík, manažer projektu v Diakonii ČCE.

Psaní od srdce bude podporovat aktivity pro seniory i nadále

Spolu s psaním dopisů Diakonie ČCE spustila také finanční sbírku, ze které podpoří oblíbené aktivity, jež přinášejí seniorům úsměv na tváři: terapii s pejsky, společné posezení s občerstvením, sázení květin, výlety nebo divadlo. Finanční sbírka pokračuje i po skončení registrační fáze projektu a bude i nadále sbírat finanční prostředky na podporu aktivit pro seniory v zapojených domovech a terénních sociálních službách. Dostupná je na webových stránkách projektu https://psaniodsrdce.cz/darujte-od-srdce/

Dosavadní výtěžek finanční sbírky od začátku projektu 24. dubna 2023 činí 104 459 Kč.