SLOVO NA TÝDEN: o milosti a věrnosti

15. května 2017

Člověče, bylo ti oznámeno, co je dobré a co od tebe Hospodin žádá: jen to, abys zachovával právo, miloval milosrdenství a pokorně chodil se svým Bohem. (Mi 6,8)

Bůh Izraele a Izraelců je milosrdný. Další pro téma milosti důležité hebrejské slovo „chesed“ to označuje a popisuje na mnoha místech. V mnoha textech Starého zákona je tak Hospodin popisován jako „Bůh velikého (mnohého) milosrdenství“ (např. Ž 69,14). Toto milosrdenství je příznačným a trvale přítomným rysem jeho jednání. Hospodin aktivně pomáhá i tam, kde si to lidé evidentně nezaslouží. Třeba opakovaně tahá své svěřence „z bryndy“, do které se namočili jen svou vlastní vinou.

Není divu, že pak i člověk, který chce být Hospodinu věrný a blízký, má toto milosrdenství rovněž, alespoň v malém, prokazovat a odrážet. Boží vyznavač má být „chasídem“ – Božím věrným či zbožným, kterému není cizí velkorysost a trpělivost s druhými.

Bože, dej nám být vůči sobě zdravě náročnými. Abychom do světa odráželi tvou spravedlnosti. A dej nám být vůči druhým velkorysými a trpělivými. Abychom do našich vztahů odráželi tvé milosrdenství.

Roman Mazur