Děti darují dětem: Vánoční dárky v krabicích od bot potěšily 1500 chudých dětí v ČR

17. 1. 2014

Půl druhého tisíce krabic s vánočními dárky dostaly děti z chudých rodin či sociálně vyloučených lokalit v ČR. Vánoční překvapení zabalené do krabic od bot pro ně připravily také děti - z různých míst naší země, s pomocí rodičů nebo učitelů. Zapojily se školky, školy, občanská sdružení nebo mateřská centra. Třetí ročník projektu „Krabice od bot aneb Děti darují dětem“ proběhl pod záštitou Diakonie ČCE, Českobratrské církve evangelické a přinesl záblesk radosti i do míst, kde se jí mnohdy nedostává.

„Obstarej si prázdnou krabici od bot, rozmysli si, pro koho bude určena, naplň ji hezkými věcmi, které by i tebe potěšily, a zabalenou ji odnes na některé ze sběrných míst. Tvoji krabici dostane chudé dítě a určitě mu udělá velkou radost. Možná nedostane žádné jiné dárky…“ Tak znělo doporučení pro děti, které měly chuť se k projektu připojit. Krabice se pak shromažďovaly na sedmi sběrných místech napříč republikou, odkud je organizátoři před Vánoci dopravili dětem do vytipovaných lokalit, předem konzultovaných s odbornými sociálními pracovníky. Dárky z Prahy tak cestovaly do severních Čech, jiné byly distribuovány přímo v místě sběru, například na Berounsku, Strakonicku, Královéhradecku nebo na Vsetínsku. Celkem organizátoři napočítali téměř 1500 krabic.

Pak už se nadělovalo: během vánočních besídek, klubových setkání, v azylových domech nebo v kostele při bohoslužbách. Všechny dárky našly své dětské adresáty a přinesly radost. „Byli jsme promrzlí a unavení, ale zároveň šťastní z toho, že se nám podařilo navázat s dětmi komunikaci, hrát si s nimi a zažít s nimi Vánoce. Uprostřed chudoby a vyloučení si rozdávat dárky,“ vzpomíná Magdaléna Živná, jedna z dobrovolnic, která několik dnů před Vánocemi zorganizovala dětský den v Předlicích na Ústecku.

„Děti, jež krabice připravují, taková akce učí myslet sociálně – že jinde na světě jsou děti, které si také rády hrají, ale přitom jsou mnohem chudší, než ony, a že jim mohou pomoci,“ uvažuje hlavní organizátor, evangelický farář Mikuláš Vymětal. „Děti obdarované zase zakusí, že někde na světě, třeba i nedaleko, jsou děti, které na ně myslí. To je důležité zvláště v době rostoucího napětí ve společnosti vůči některým skupinám obyvatel,“ dodává.

Více informací o projektu, fotografie a zajímavosti najdete na www.krabiceodbot.cz

Připojené soubory

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN