Děti darují dětem: Dárky v krabicích od bot přinesly radost tisícům dětí z chudších rodin

6. 1. 2016

Téměř čtyři tisíce krabic s vánočními dárky dostaly děti ze sociálně slabých rodin či tzv. vyloučených lokalit v Česku. Vánoční překvapení zabalené do krabice od bot pro ně připravily také děti - z různých míst naší země, s pomocí rodičů nebo učitelů. Zapojily se jednotlivci, školy, farnosti, občanská sdružení nebo mateřská centra. Pátý ročník projektu „Krabice od bot aneb Děti darují dětem“, který proběhl pod záštitou Diakonie ČCE a Českobratrské církve evangelické, přinesl záblesk radosti i do míst, kde se jí mnohdy nedostává.

„Smysl akce je dvojí: obdarovat děti z chudších rodin pěkným vánočním dárkem, možná jediným, který o Vánocích dostanou, a děti ze zajištěných rodin učit solidaritě,“ popisuje iniciátor Krabice od bot, evangelický farář Mikuláš Vymětal. Každý rok se na ní podílí také velké množství dobrovolníků.

Jak název napovídá, základem je obyčejná krabice od bot. Tu děti s pomocí dospělých naplní vhodnými dárky a pěkně zabalí. Krabice se doručí na sběrné místo. Odtud probíhá rozvoz krabic potřebným - zpravidla do tzv. sociálně vyloučených lokalit. Akce je tak jedním ze způsobů, jak překonávat rostoucí lhostejnost až nevraživost vůči lidem, kteří se v naší zemi ocitli „na okraji“.

Krabice se letos shromažďovaly na 22 sběrných místech napříč republikou, odkud je organizátoři před Vánoci dopravili dětem do vytipovaných lokalit předem konzultovaných s odborníky. Dárky z Prahy tak cestovaly například do severních Čech. Jiné byly distribuovány přímo v místě sběru, na Berounsku, Strakonicku, Kutnohorsku nebo na Vsetínsku. Celkem organizátoři napočítali rekordní číslo: 3 873 krabic.

Nadělovalo se během vánočních besídek, klubových setkání, v azylových domech nebo v kostele při bohoslužbách. Všechny dárky našly své dětské adresáty a přinesly radost. „Vzpomínám na chlapce, který dostal nový MP3 přehrávač. Neskrýval dojetí, doma totiž žádný dárek nedostane. Minulý rok na Vánoce mu zemřel otec a rodina Vánoce neslaví. Díky Krabici od bot tak dostal v nízkoprahovém klubu dárek on i jeho mladší sourozenci,“ popisuje zážitek jedna z dobrovolnic projektu.

Více informací o projektu, fotografie a zajímavosti najdete na www.krabiceodbot.cz

Připojené soubory

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN