„Čtení pomáhá“ klientům v zařízeních Diakonie ČCE

17. 6. 2013

Už druhým rokem spolupracuje Diakonie ČCE s Fórem dárců na projektu „Čtení pomáhá“. Díky této podpoře získala Diakonie příležitost prezentovat na portále Čtenípomáhá.cz své dílčí projekty na konkrétní pomoc a podporu svých klientů.

„Čtení pomáhá“ je ojedinělý projekt, do nějž se zapojují žáci základních škol a středoškoláci, kteří zde mohou online čtením vybraných knižních titulů získat kredity, resp. finance pro jednotlivé charitativní organizace. Od června 2013 je sbírka aktuálně věnována potřebám hospice Citadela – střediska Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí.

Díky ,,Čtení pomáhá“ bude moci zařízení pořídit nové žaluzie a sítě proti hmyzu za 111 888 Kč.

Diakonický hospic poskytuje specializovanou tzv. paliativní péči o nemocné v preterminální a terminální fázi nevyléčitelného onemocnění, převážně onkologického. „Důležitá je léčba bolesti, kompletní péče o tělo, přítomnost blízké osoby, příjemné prostředí. V horkých dnech před sluncem ochrání nemocné žaluzie, před mouchami a komáry sítě do oken. Zatím žaluzie i sítě v hospici velmi chybí,“ vysvětluje ředitel Citadely Miloslav Běťák.

Historie projektu: komu již čtení pomohlo

V květnu 2012 četli žáci a studenti pro projekt DČCE -střediska v Krabčicích, jmenovitě na nákup dvou relaxačních křesel pro zlepšení komfortu klientů (seniorů) střediska, kteří jsou většinu času upoutáni na lůžko. S ohledem na ne zcela bezbariérové prostory budov střediska je zde obtížné přepravovat klienty na lůžku či nepohodlných vozících.

Klienti jsou často ve vážném zdravotním stavu a díky relaxačním křeslům je lze přepravit např. do parku, na různé kulturní akce či bohoslužby a umožnit jim tak prožít „něco“ hezkého. Na nákup bylo v projektu získáno 53 600,- Kč.

Začátkem letních prázdnin 2012 došlo k podpoře dalšího projektu ve prospěch DČCE - střediska Rolnička v Soběslavi. Projekt s názvem „Bezpečně vaříme a pečeme“ byl zaměřen na nákup vybavení kuchyně pro chráněné bydlení. Prezentací na dárcovském portálu se podařilo získat 60 000,- Kč.

Pořízení nového vybavení v podobě kuchyňské linky, lednice, sporáku, ale i nové podlahy umožnilo třem obyvatelům s mentálním a kombinovaným postižením to nejdůležitější, co pro svůj život potřebují - žít běžným životem zdravých lidí.

Na začátku ledna 2013 se podařilo „načíst“ další projekt věnovaný podpoře dětí DČCE – Základní školy speciální v Praze 4 Michli. Cílem bylo získat prostředky na vybavení nově zřízené třídy pro děti s autismem a pomoci jim tak porozumět světu, který je díky vrozenému handicapu chaoticky obklopuje.

Metodickými pilíři přístupu k dětem s autismem je vizualizace a strukturalizace. Aby bylo možné dané speciální přístupy a metody používat, je třeba dětem vytvořit podmínky: vhodný pracovní prostor či vytvoření učebních pomůcek, jež nejsou běžně dostupné. Díky podpoře, která dětem s autismem vynesla 100 000,- Kč na vybavení třídy, bude možné poskytnout jim zde co nejlepší péči a pomoc.

Pokud Vás naše projekty zaujaly, stačí spolu s dětmi přečíst knihu a získat tak příspěvek 50 Kč pro další z nich. Děkujeme, že nám pomáháte! Více na webu www.ctenipomaha.cz.

Připojené soubory

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN

NAZEV WEBU