Diakonie ČCE ocenila nejlepší pečovatele roku 2011

6. 12. 2011

Titul Pečovatel či Pečovatelka roku 2011 získalo v Praze devět žen i jeden muž, dalších 11 ošetřovatelek pak převzalo za svou práci čestné ocenění. Ceny už podeváté udělovala Diakonie Českobratrské církve evangelické, která patří v Česku k největším poskytovatelům služeb pro staré lidi a handicapované. Oceněním chce upozornit na potřebnost pečovatelského povolání, ty nejlepší pečovatele vybírala odborná komise na základě nominačních dopisů.

ČT24.cz | 5. 12. 2011

Podle šéfky pražského střediska Diakonie Libuše Roytové představují pečovatelé a pečovatelky "ostrůvek pozitivní deviace". "Přispívají k rodinnému štěstí, aby se ti, kteří o své blízké pečují, z toho nezbláznili, a ti, kteří jsou osamělí, se nezbláznili ze své osamělosti," míní Roytová. Ta také upozornila, že vybrat jen některé pečovatele bylo velice obtížné: "Jako bychom vybírali nejlepší maminku v Čechách, to se asi nedá," dodává Roytová.

Podle šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která ocenění předávala, snad nikdo o prospěšnosti profese nepochybuje, i když prý téměř není vidět. "Když se ocitneme v určité fázi, najednou zjistíme, že v žebříčku V.I.P. není nejdůležitější hokejista či modelka - ve vší úctě k tomu, kdo umí bruslit či je krásný a umí nosit šaty. Je dobré si uvědomit, kdo je důležitý pro náš život," uvedla Němcová. Podle ní musí mít člověk k péči o druhé nejen určité vlohy, ale musí k ní být i vychován.

Kliknutím na obrázek přejdete na videoreportáž na stránkách ČT 24

Mezi oceněnými byly dnes pečovatelky, které se o potřebné starají dlouhá léta. Dvě desetiletí se jim věnují třeba Milena Hrubešová z Pečovatelské služby Prahy 6 či Aloisie Krišková z Domova pokojného stáří z Libošovic. Helena Porstchová z Centra sociálních služeb v Děčíně pak v profesi pracuje 32 let. Oceněný Zdeněk Šolc z Centra sociálních služeb se o klienty stará 14 let.

Celý článek včetně videoreportáže najdete na stránkách České televize - ČT 24.

Seznam oceněných a jejich krátké profily si můžete stáhnout zde

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN

NAZEV WEBU