Pečuj doma ve Studiu 6 České televize

12. 8. 2013

O projektu Pečuj doma hovořil ve Studiu 6 České televize ředitel Diakonie ČCE David Šourek. Každý z nás se ocitl v životě v situaci, na kterou nebyl dost připravený: nemoc rodičů, prarodičů… Jak se postarat o příbuzného, který je nyní doma z nemocnice a my musíme do práce? Tyto a podobné otazníky řeší právě nejnovější vzdělávací projekt Diakonie ČCE Pečuj doma.

Podle ředitele Diakonie ČCE Davida Šourka je u nás domácí pečování rozšířeno více, než bychom čekali: „V ČR je podle neoficiálních údajů 200 000 lidí pečujících dlouhodobě a dalších 200 000 pečuje krátkodobě. K poskytování dobré péče potřebují přirozeně i sami pečující podporu, kterou se jim snažíme jako velká organizace s celostátní působností nabídnout“.

Celý rozhovor si přehrajte zde:

Projekt Pečuj doma

Projekt je svého druhu v českém prostředí ojedinělý, probíhá celostátně a dlouhodobě od ledna t. r. (pod oficiálním názvem „Pomáháme pečovat“). Cílem projektu je komplexně podpořit laické rodinné pečovatele, kteří se starají zejména o seniory, prostřednictvím propojených informačních, poradenských a vzdělávacích činností.

Pro nejširší veřejnost byl v červenci spuštěn nový webový portál www.pecujdoma.cz, který nabízí aktuální informace, rady a návody pro pečování a ošetřování. Uživatelé tu mají možnost využít elektronické poradenství či se inspirovat zdejší moderovanou diskusí, stahovat si konkrétní návody, vzory smluv a postupy pro sociálně právní úkony a podobně. V nabídce jsou rovněž Pokyny pro začínající pečovatele, tedy výčet stěžejních kroků a úkonů pro ty, kdo se rozhodli postarat o své blízké v domácím prostředí a jsou začátečníky.

Od pondělí 5. srpna dále Diakonie zprovoznila bezplatnou poradenskou linku 800 915 915, kde jsou pečovatelům k dispozici zkušení odborníci, a to v pracovních dnech od 9 do 17 hodin.

Na podzim vyjdou tři příručky – Rady ošetřovatelské, Rady sociálně právní a Rady pro komunikaci, včetně DVD s 15ti instruktážními videi pro domácí pečování.

V návaznosti na kurzy proběhlé v prvém pololetí je do konce roku 2013 nyní připravena další série kurzů pro veřejnost, které se budou konat v Břeclavi, Valašském Meziříčí, Jablonci nad Nisou, Pardubicích, Brně a v Praze. „Je potěšující vidět, že se vzdělávání účastní i mladí lidé, například dívky, které mají zkušenost jako au pair ze zahraničí a chtějí dále o někoho pečovat, ať už ve vlastní rodině nebo třeba v blízkém okolí,“ říká manažerka projektu Olga Mutlová.

Kurzy představí účastníkům sociálně právní a psychologické minimum, potřebné základy ošetřovatelství i praktický nácvik stěžejní domácí péče.

Projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR.

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN

NAZEV WEBU