K dění v Diakonii ČCE Sobotín

22. 4. 2015

Diakonie ČCE k informacím deníku Právo a serveru Novinky.cz o dění v Diakonii ČCE Sobotín

1. Platnost dosavadní smlouvy mezi VZP a Diakonií Sobotín, která byla pro Diakonii Sobotín velmi nevýhodná vzhledem k cílové skupině klientů, skončila k 31. 3. 2015.
  2. Úhrady od VZP za poskytnutou zdravotně ošetřovatelskou péči dlouhodobě nepokrývaly náklady, které na tuto péči Diakonie Sobotín vynakládala zejména v souvislosti se zaměstnáváním zdravotních sester.
  3. Diakonie Sobotín proto s VZP jednala o uzavření nové smlouvy, která by dosavadní stav napravila. (První jednání se uskutečnilo již před Vánoci.)
  4. VZP na návrhy Diakonie Sobotín odmítla přistoupit. Dále trvala na úhradách, které by nadále dlouhodobě nepokrývaly náklady, které Diakonie Sobotín vynakládala na zdravotní ošetřovatelskou péči.
  5. Diakonie Sobotín s předstihem VZP informovala, že pokud VZP svůj postoj nezmění, ukončí Diakonie Sobotín s VZP smluvní vztah, což je krok naprosto legální i legitimní.
  6. V případě ukončení smluvního vztahu má podle zákona zdravotní pojišťovna povinnost zajistit péči o své pojištěnce jiným způsobem.
  7. 28. března  2015 tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý prostřednictvím ČRo Olomouc řekl: „Všeobecná zdravotní pojišťovna zajistí pro všechny své klienty péči tak, jak jí ukládá nařízení vlády o časové a místní dostupnosti zdravotní péče. Nebudu teď spekulovat o tom, jakým způsobem budeme řešit tento konkrétní problém, před který nás diakonie postavila.“
  8. Jestliže tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý nyní říká, že VZP zvažuje kvůli údajnému nepodávání léků podat na Diakonii Sobotín trestní oznámení, cíleně v této složité záležitosti mate veřejnost. Nepřímo se též dostává do rozporu se svým dřívějším prohlášením z 28. března  2015.

V Praze 22. dubna 2015                                Mgr. Petr Haška – ředitel Diakonie ČCE

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN

NAZEV WEBU