Premiéra dokumentu Příběhy, které svět nevidí -  Nerušte mé kruhy

24. 11. 08:34 — 25. 11.

Jak autisté vlastně vidí svět? Dá se do něj nahlédnout a alespoň trochu mu porozumět? Bára Mikulová, která mnoho let pracovala s autisty v zařízeních Diakonie ČCE, a dopodrobna poznala jejich potřeby, nálady a touhy, nás provede jejich světem a díky tomu je možná dokážeme lépe pochopit.

Může se nám zdát, že někteří lidé s autismem, vůbec nedokáží komunikovat s lidmi okolo sebe a neumí pojmenovat to, co by chtěli a co je třeba i trápí… Když například něco potřebují, nedokáží si o to říct, ale reagují nečekaně, neadekvátně a třeba i agresivně. A jejich někdy velmi hlasité reakce, jsou pro okolí často nesrozumitelné.

V Diakonii Západ mají hned několik domovů a stacionářů, ve kterých mohou bydlet a jezdit za aktivitami a do práce i lidé s těžkými formami poruchy autistického spektra. Tito lidé tu žijí v domácí, takřka rodinné atmosféře.

Více o službách Diakonie Západ pro lidi s poruchou autistického spektra na www.diakoniezapad.cz

Více o pořadu najdete  na webu ČT 2.

scénář: Anna Kovářová, Tomáš Kapras

režie: A. Derzsiová

Tvůrčí a producentská skupina Patrika Diviše

Děkujeme našim partnerům a dárcům