Pečovatel/ka roku 2011 - slavnostní vyhlášení

5. 12. 14:00

Diakonie ČCE - Středisko křesťanské pomoci v Praze ve spolupráci s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR pořádá v pondělí 5. 12. slavnostní vyhlášení vítězů již IX. ročníku celostátního ocenění "Pečovatel/ka roku 2011". Záštitu nad soutěží převzala paní Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, ministr práce a sociálních věcí pan Jaromír Drábek a starosta Městské části Praha 2 pan Jiří Paluska.

Ocenění Pečovatel/ka roku vyhlašuje každoročně Diakonie ČCE - Středisko křesťanské pomoci v Praze. Cílem projektu je upozornit na potřebnost tohoto povolání, chápaného zpravidla jako životní poslání. Chceme ocenit práci pečovatelů, pečovatelek a získat tomuto povolání vážnost a respekt, jež mu po právu náleží.

Komise odborníků ze sociální oblasti vybírala na základě nominačních dopisů a na základě vlastních výpovědí nominovaných 10 z nich, kteří převezmou titul Pečovatel/ka roku. Celá akce není pojímána jako soutěž či klání, ale spíše jako příležitost poděkovat a veřejně ocenit jejich práci.

Zdálo by se, že to základní, nám lidem společné (hygiena, nasycení, uklizený domov, společenský kontakt), je téměř u všech lidí stejné a k zvládnutí takové práce stačí minimální znalosti. „Jen člověk vybavený citlivostí, rozhledem, pohotovostí a moudrostí je schopen dobře vnímat to, co se z individuality člověka v jeho nejzákladnějších obecných potřebách projevuje. Schopnost toto individuální respektovat a přiměřeně reagovat je bezesporu náročná role, hodná ocenění. Protože naše společnost náročnost povolání pečujících příliš nevnímá a nedoceňuje, pokoušíme se každoročně popřát pozornosti při oslavě jejich profese prostřednictvím ocenění několika z nejlepších pracovníků“, říká Mgr. Libuše Roytová, ředitelka Diakonie ČCE – SKP v Praze.

Mediálními partnery akce jsou Český rozhlas 2, Rádio Proglas a časopis Sociální služby.

Tisková zpráva ke stažení zde

Na snímku: Vyhlášení pečovatele/pečovatelky roku 2010 pod záštitou paní Livie Klausové

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN