Africké příběhy: Sefrash Semegn, vdova, 50 let, HIV pozitivní

26. 6. 2012

Po úmrtí manžela skončila na ulici. Přespávala na rohu ulice u nemocnice ve velmi vážném stavu. Modlila se už jen za to, aby mohla umřít. Má tři dcery, ale nemohla se o ně starat, takže s ní zůstávala jen ta nejmenší. Jednoho dne se ale dostala do programu Diakonie ČCE a pracovník DASSC ji doslova odvezl z chodníku, kde ležela. Přečtěte si jeden z příběhů afrických žen, kterým pomáhá Diakonie ČCE.

Domov je základ

Během přípravy na podnikání získala Sefrash inspiraci a rozhodla se úplně změnit sama sebe a vytvořit domov pro děti. Požádala obec, aby ji přidělili bydlení. Je velmi pracovitá a zároveň podnikavá, takže se jí podařilo doslova dostat se z prachu na současnou úroveň. Zpátky se jí vrátily i další dvě dcery, protože byla schopna pro ně vytvořit pěkný domov. Má čístý dům, a sama říká, že ho má čistý proto, že už je teď silná a může pracovat. Je vzorem pro ostatní. Dcera na otázku, co se jí na mamince líbí, odpovídá, že maminka je silná.

Má kontejnerový obchůdek, kde vaří kávu, čaj, prodává pečivo. Chodí tam lidé hlavně ráno na snídani. Dostala 3000 BIR, za které si koupila zboží do obchodu. Teď už má další dvě pomocnice, které je schopna zaměstnávat.

Šance na lepší budoucnost?

Dcera se dobře učí, je na 14. místě z 50 dětí ve třídě a chce být lékařkou, protože doktoři mamince pomáhají. Pani Sefrash říká, že má plány a žije. Na svůj věk 50 let vypadá velmi pěkně a je vzorem pro ostatní, že je možné život změnit. Sama říká, že už nechce z etických důvodů dalšího partnera, aby ho nenakazila. Každý den chválí Boha za změněný život.

Sbírka

Veřejná sbírka, jejíž motto zní „Stavíme lidi na nohy“, pomáhá ženám, jež o sirotky pečují, začít s drobným podnikáním, které jim a dětem zajistí základní obživu. V letošním roce vynesla už téměř 700 tisíc korun. Děkujeme všem dárcům, jednotlivcům, sborům ČCE i široké veřejnosti. Více na hrp.diakonie.cz

Děkujeme našim partnerům a dárcům

INBORN